Мариза - Кралицата на фадо

Кралицата на фадо музиката Мариза избра да започне европейското си турне от България с концерт тази вечер в зала 1 на НДК. „Вълнувам се много за предстоящата ни среща. Обичам България, защото публиката е невероятна!“

А тя знае това добре, защото е за четвърти път на концерт у нас.

мариза

На 43 тя е истинско торнадо, висока и стройна като Адриана Лима, елегантна и въздействаща като картина на Модиляни, драматична и авангардна с ултракъсата си руса коса. Дори да изглежда леко екстравагантно, нейна запазена марка си остават елегантните, дълги до земята рокли. Различна от традиционните фадо изпълнителки, тя прилича повече на рок звезда, която се чувства комфортно в компанията на Лени Кравиц и Стинг.

Кралицата на фадо музиката Мариза безмилостно покорява всяка музикална сцена с мощния си глас и вълни от емоции, а аурата й под прожекторите напомня за величието и класата на някогашните музикални диви като Грета Гарбо и Марлене Дитрих.

Фадо като че ли е закодирано в ДНК на португалските гени! Меланхолично и вечно търсещо пътуване към невъзможната любов и невъзможното бъдеще - музикален разказ за загубата, болката и насладата. В тази емоционална вселена Мариза се чувства като у дома си. “Преди 20 години човек можеше да послуша фадо само в традиционните квартали на Лисабон. Днес нашата музика се изучава в университетите, има учители, които ти показват как се пее и композира”, споделя Мариза и скромно пропуска да отбележи, че ренесансът на фадо музиката в Португалия и разпростиращата се слава по света се дължи на нея самата.

На 6 юли 2011 г. Мариза преживява сериозна лична драма. Първородният й син се ражда преждевременно в седмия месец и за известно време е между живота и смъртта. “Страдах толкова много, плаках, бях безпомощна. Разкъсах всичките си стари дрехи, разделих се с всичко лошо в миналото, загърбих съперничеството в работата си и започнах отначало”, споделя тя. Мариза е вярваща католичка и дава обет пред Мадоната от Фатима. Няколко месеца по-късно сключва брак с бащата на детето Антонио Ферейра.

Днес най-продаваната португалска певица съвместява ролята на съпруга и майка. Признава, че се старае да запази крехкия баланс между любимите хора и професионалните си ангажименти. Верните й почитатели вече са забелязали, че концертите на фадо дивата са намалели наполовина. Това не се дължи на липсата на публика, а на непоколебимото решение да обръща повече внимание на сина си Мартин. “Той ме научи на силата на любовта, да бъдеш истински човек. Искам да споделя на сцената тази нова фаза, новото си Аз. Той ме учи всеки ден да съм по-удовлетворен човек, по-щастлива певица. Чувството е страхотно”, споделя тя.

На 24 март в зала 1 на НДК Мариза ще се срещне за четвърти път с българските си фенове. Първият й концерт у нас е през 2008 г., но тогава зала “България” се оказва тясна за всички почитатели на фадото. През 2012 г. Мариза изнася грандиозен концерт в НДК, на който Иван Лечев изпълнява на цигулка “Лале ли си, зюмбюл ли си” като доказателство, че красивата музика говори на универсален език.

В настоящия концерт Мариза ще представи последния си двойно платинен албум Mundo, за който получи номинация за “Латино Грами” в категорията “Най-добър португалоезичен съвременен поп албум”.

Португалски блус

Фадо (на португалски се произнася фѕду и идва от латинското fatum - съдба) е жанр в традиционната португалска градска инструментална и вокална музика. Същността му често се изразява с непреводимата дума “саудаде” (на португалски saudade). Тя съчетава в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

Фадото се оформя окончателно в началото на XIX век в резултат от смесването на характерна гръцка (например лаика), романска и арабска музика при известно влияние и от бразилската колония. Играе важна роля в националното самоопределяне на португалците, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, отговарящи на по-буйния и рязък испански характер, и меката меланхолична душа на португалския народ.

ЗА НЕЯ

Само тя ме уважава

в Португалия

Мариза е велика певица на фадо. Тя е една от малкото, които ме подкрепят в Португалия. Тъжно ми е и затова си падам повече по Франция, където ме уважават повече. Но винаги когато ходя в Лисабон, се обаждам на Мариза, двете сме много добри приятелки.

Сезария Евора,

Покойната легенда

на стила морна

Великолепна изпълнителка

Мариза е великолепна изпълнителка, много топъл и сърдечен човек - може би се дължи на факта, че е наполовина африканка, наполовина португалка. Смятам я за много добра приятелка и когато през 2009 г. ме покани да пеем заедно в Лисабон, не се поколебах. Изпълнихме в дует парчето Again, което пожъна успех.

Лени Кравиц,

музикант

Открихме заедно олимпиадата в Атина

Мариза умее да експериментира с фадо, без да променя идентичността на тази музика, и това е прекрасно. За мен бе истинско удоволствие да пея с нея на откриването на олимпийските игри в Атина през 2004 г. Изпълнихме парчето A thousand Years, което написах специално за този случай, и мисля, че се получи чудесно.

Стинг,

певец и композитор

Всичко друго,

но не и мрачна

Португалската звезда разбива на пух и прах представата, че фадо е задължително мрачна музика. В своите песни Мариза смесва страст с изящност и хумор.

Робин Денслоу,

музикален критик на в. Guardian

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети