Откъде ще се вземат пари за реакторите на АЕЦ „Белене“?

АЕЦ "Белене"

България ще плати на Русия близо 1 милиард и 200 милиона лева за реакторите за АЕЦ "Белене". Правителството внесе в парламента проектозакон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК, предаде БНТ.

Има два източника за отпускането на тези средства, обясни по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и по енергетика зам.-финансовият министър Маринела Петрова. Първият е от буферите, осигурени след стрестестове на банковия сектор през лятото. Те възлизат на над 2 млрд. лв. и вторият е от предсрочното погасяване на държавния кредит, който бе отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете. Поради тази причина не се налагат и бюджетни корекции, увери зам.-министър Петрова.

От гледна точка на задлъжнялостта на държавата във връзка с използване и погасяване на задължението към "Атомстройекспорт" не се очаква задлъжняване и не се очаква промяна в нетния дълг на държавата както през 2016-та, така и през 2017-та година, каза зам.-министър на финансите Маринела Петрова.

По отношение на бюджета ефектът също ще бъде неутрален, тъй като това са възмездни средства, които макар и безлихвени, се очаква да бъдат възстановени в бъдеще, както каза и г-жа Теменужка Петкова, срещу изплащането на това задължението се получава право на собственост върху налични активи, които също се очаква да неутрализират, така да се каже, бюджетната позиция".

Депутатите от всички партии единодушно подкрепиха законопоректа, но политическият дебат кой е виновен все пак се състоя. БСП обвини управляващите, че с отказа да сторят "Белене" се налага сега да плащаме и поискаха падане на мораториума за строежа на втората ядрена централа. Същото поискаха от АБВ, а Атака обвиниха ГЕРБ, че през 2012 са спрели строежа под натиск на Вашингтон.

ОТ ГЕРБ отговориха на левицата, че ако са искали "Белене", да са го построили по време на техните два мандата. Патриотите пък призоваха чисто финансовия казус да не се превръща в политически дебат. И накрая един нюанс. Тъй като става въпрос за държавна помощ, ще трябва и разрешение на Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси