Марин Киров: Да, за големите проекти на Шумен

За първи път от много години насам пред шуменци има истински алтернативен избор за кого да гласуват. На предстоящия вот в наше лице те могат да изберат хора, които са запознати с местните проблеми и имат идеи и предложения за тяхното преодоляване. Хора, които не бягат от дебат за бъдещето на региона, както правят представителите на ГЕРБ, БСП и други политически сили, които смятат, че са решили изборите предварително. Това заяви по време на дебат в ефира на „Телевизия Шумен“ зам.-председателят на Алтернатива за българско възраждане и водач на листата на коалиция АБВ – „Движение 21“ за 30 – МИР – Шумен Марин Киров.

„За мен е огромна отговорност и като потомък на бежанци от Одринска Тракия, да водя листата ни в Шумен. Моите корени, приятелства и работа са дълбоко свързани с региона. Познавам проблемите на града и областта. Те заслужават нови лица, които могат да поемат отговорност за развитието на региона. На този фон ми прави ми впечатление перманентното отсъствие, включително и от този дебат на тези, които си мислят, че са предопределени за победители от вота – ГЕРБ, БСП и „Воля“. Това отсъствие от тяхна страна се наблюдава през цялата кампания. Всъщност, те водят кампания само с плакати и билборди, и най-вече с натиск срещу администрацията и бизнеса. Някои от партиите, които днес отсъстват от диспута ги няма, защото са си преброили гласовете в областна и общинска администрация и считат, че са им достатъчни и че са предрешили с това изхода от вота“, посочи той.

Киров представи визията си за развитие на област Шумен. По думите му предложението на АБВ за децентрализация на регионите ще спомогне за това част от данъците на общината да се връщат обратно при нея и тя да може да се самоиздържа, вместо да тъне в дългове. Според него приоритетно за областта е и развитието на икономика чрез доразвиване на индустриалната зона и привличането на външни инвеститори, към които обаче ще има изискване да създават добре заплатени работни места, а не да експлоатират евтиния труд на българите.

Зам.-председателят на АБВ подчерта, че градът и регионът се нуждаят от нова водопречиствателна система. „Шумен има нужда от чиста вода, но когато говорим за пречиствателната станция виждаме, че и ГЕРБ и БСП и някои от новите партии гледат на нея като едни 100 милиона лева. Защото пречиствателното съоръжение струва 20 млн. лв., но никой казва колко струва тръбопроводът, който ще се свърже с язовир Тича, което е още около 80 млн. лв. Всички трябва да се обединим около това Шумен да има чиста вода, но да говорим и за алтернативни методи. Някак тенденциозно се пропуска възможността за добив на вода от артезиианското находище, което се намира под града. Това е чиста питейна вода. В момента в Шумен има осем сондажа.

Трябва да се направят още осем. Тук въпросът е защо всички други партии на статуквото акцентират на огромния проект за 100 милиона лева, а никой не търси решение на проблема в по-скромния и по-бързо осъществим проект, който струва 10. Смятам , че отговорът за всички е ясен“, посочи Марин Киров.

Зам.-председателят на АБВ изведе като свой регионален приоритет и построяването на магистрала „Хемус“ и четири лентов път, който да свърже Южна със Северна България – Турция с Европа. „Дадохме два милиарда за саниране, което БСП първо отричаха, а после припознаха. От тези пари можехме да отделим за построяването на „Хемус“ и за четири лентовия скоростен път“.

Марин Киров посочи, че областта може да реализира много по-сериозен от настоящия си туристически потенциал. По думите му спортната зала в Шумен също е приоритет, но и около нейната реализация стоят редица отворени въпроси. „Строи се зала без ясна визия какъв спорт ще се развива в нея. Строи се без визия дали щангите, които са емблема на града, ще могат да се развиват в нея. В този проект потъват милиони левове, вместо да се правят спортни площадки във всички квартали, включително и кв. „Витоша“. Не се развива масовият спорт, не се говори и за Шуменското плато като място за алтернативни спортове“, посочи той. По думите му е недопустимо туристически обекти да бъдат затворени през уикенда и празнични дни, когато има най-голям човекопоток, заради работното време на администрацията.

В заключение Киров представи обобщено и някои от националните приоритети. Сред тях се откроява съдебната реформа и обособяването на специализирано независимо звено към прокуратурата, което да води борбата с корупцията, а да не я свежда до безсмислено сливане на институции и отчитане на това дали има конфликт на интереси, каквото е предложението на Меглена Кунева. По думите на Киров следващото НС трябва спешно да регулира и дейността на ЧСИ така, че правата на кредиторите да бъдат защитени, но и длъжниците да покриват дълговете си в техните реални размери без да плащат огромни такси и лихви.

Зам.-председателят на АБВ подчерта, че системата ни на здравеопазване трябва да си върне социалния характер и болниците да престанат да бъдат търговски дружества, държавата да им поеме режийните разходи, а средствата от здравната каса да отиват единствено за лечение на пациента. Според Киров подобен проблем съществува и в образователната ни система, където делегираните бюджети сриват качеството на ограмотяване. Инспекторатите са принудени да си затварят очите за лошото качество, а в резултат нацията ни започва все по - сериозно да изостава в образователно отношение.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика