Марин Киров: Трябва да сложим край на произвола на кредиторите

"Незабавно трябва да се приеме закон за гражданския фалит, за да се прекрати състоянието на свръхзадлъжнялост на физическите лица", заяви в Пловдив зам.-председателят на ПП АБВ и водач на листата на Коалиция "АБВ-Движение 21" в Шумен Марин Киров. Председател на Правния съвет на ПП АБВ участва в дискусията "Съдебната реформа и гражданските права" в хотел "Лайпциг" заедно с кандидати за народни представители от листата на коалицията от града на тепетата, неправителствени организации и граждани.

Според Марин Киров с приемането на закона за гражданския фалит ще се освободи целият граждански оборот и ще се регулират отношенията между кредиторите и вечните длъжници. "Едно от най-важните законови положения е предвидената забрана за кредиторите да притесняват длъжника. Целта е да бъдат защитени изпадналите в неблагоприятна ситуация граждани и когато са взели 1000 лв. заем да върнат също толкова, а не 10 000 лв.", декларира Киров.

Срещата в хотел "Лайпциг" премине при голям интерес, а куп пловдивчани бяха дошли да споделят неволите си. Това провокира Марин Киров да сподели изумлението си, че е бил единственият участник на диспута за съдебната реформа по радио "Пловдив". На дискусията в хотел "Лайпциг" Красимир Димов заяви, че някои корумпирани съдии заедно с монополистите действат като организирана престъпна група, която тормози хората. Може ли съдът да приема общите условия на едно търговско дружество като нормативен акт, възмути се той. Нашият съд отказва да прилага европейското право, добави Георги Найденов, който призова всички потърпевши да обединят усилията си и да заведат дело срещу държавата в Брюксел.

"Този проблем е много голям за длъжниците, те са в бедствено положение, много са случаите на хора, които се оплакват от произвол в цялата страна. Физически лица и дребни търговци са притиснати от банки, частни съдебни изпълнители и монополи. Сега положението е такова, че длъжникът физическо лице, за разлика от търговските дружества, дори след осребряване на цялото му имущество, не се освобождава от непогасените задължения. Тези задължения продължават да растат като няма реална възможност кредиторите да бъдат удовлетворени в бъдеще. Така много хора изпадат в бедствено положение като вечни длъжници. Общественият интерес изисква на тях да им се даде възможност отново да се ангажират в общественополезна дейност", посочи Марин Киров. Според него е нужно да се направи ревизия на изпълнителния процес.

От коалицията "АБВ-Движение 21" настояват възнагражденията за юрисконсултите да отпаднат напълно. Абсурдно е за 30 лв. сметка за неплатен телефон да се плащат 250 лв. хонорари, които в определени случаи достигат до 700 лв. Не могат да товарят длъжника с такси", категоричен е Киров.

Затова в следващия парламент депутатите на коалиция "АБВ-Движение 21" ще инициират широк експертен дебат, ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи и неправителствения сектор, за да направят своевременно законодателни промени. Марин Киров посочи, че за тях реформата в сектора на съдебното изпълнение и адвокатурата е неразделна част от продължаването на реформата в правосъдието.

"Ще се борим за пълна ревизия на съдебното изпълнение, намаляване на цената му и за реформа в правосъдието не само на ниво съд и прокуратура, а в адвокатурата, нотариата и съдебното изпълнение", заяви той. "Нито една партия не би могла самостоятелно да реши въпроса, необходимо е усилията да се обединят. Затова е много важно какви ще са народните представители в 44-ия парламент", заключи Лидия Чорбанова, втора в листата на "АБВ-Движение 21" в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика