Марин Льо Пен ще проведе референдум за Фрекзит, ако спечели президентските избори

Снимка: Архив

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин Льо Пен, която се кандидатира за президент на Франция, обяви плановете си да проведе референдум за излизането на Франция от Европейския съюз и промени в Конституцията, ако спечели изборите през пролетта, информира агенция ТАСС.

В интервю за вестник "Монд" френският политик заявява, че референдумът за поправки в Конституцията ще се проведе малко след парламентарните избори през юни.

Льо Пен предлага забрана за създаването на изолирани общности, ограничаване в наемането на чуждестранни работници, защита и развитие на историческото и културното наследство, намаляване на броя на членовете на парламента от 577 на 300 и на сенаторите от 348 на 200.

Други предложени от нея мерки са промяна на системата на гласуване в Народното събрание от мажоритарна а пропорционална, установяване на върховенство на френския закон над европейските споразумения и провеждането на референдуми по инициатива на народа.

Льо Пен заявява, че ако стане президент на Франция, веднага ще отиде в Брюксел, за да започне разговори за връщането на четири суверенитета на Франция, засягащи валутата, закона, бюджета и територията. Шест месеца след като спечеля ще проведа референдум за напускането на ЕС. Ако постигна целите си в Брюксел, ще предложа на французите да останем. Иначе ще ги посъветвам да напуснат блока, заявява тя.  /БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа