Марияна Николова - Сянката на Валери

Светлината на прожекторите от няколко дни огрява 43-годишната Марияна Николова, която е новият вицепремиер. Дори чичко “Гугъл” ни предлага името и фамилията й при изписването на “Ма...”, може би защото не само “Труд” е търсил мощно повече информация за нея от всички възможни канали. Дошло е време жената в сянка до Валери Симеонов и шеф на кабинета му да излезе напред и да отвори нова патриотична страница. Или нова необединена рана.

Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 година и от днес е новият вицепремиер по икономическата и демографска политика в кабинета “Борисов 3”. Досега Валери Симеонов във всеки удобен момент е изтъквал колко много работа е успял да свърши с малък и скромен екип от три жени, а близки до НФСБ са категорични, че именно Николова е ОТК-то на Симеонов и на повечето му творчески идеи и законопроекти. Депутати дори коментират, че тя има основен принос в идеята за прословутия закон за шума, чието спазване Симеонов контролираше лично по курортите.

Николова е родена в Ботевград. Там е завършила гимназията с преподаване на чужди езици. После публична администрация и административни практики в Софийския университет “Свети Климент Охридски”, магистър е по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни - в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания. Владее свободно френски и английски език.

Професионалният си път Николова започва като адвокат, била е юрисконсулт на столичната “Топлофикация”. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административна реформа, била е в Министерството на земеделието и фонд “Земеделие” по времето на първия кабинет “Борисов”, когато министър на земеделието е Мирослав Найденов. Ръководила е отдел “Договорно-правен и правна защита” в Националната електрическа компания (НЕК), преди да стигне до началник на политическия кабинет на вицепремиера, откъдето се изстрелва до заместник министър-председател. На въпрос на “Труд” как е стигнала до поста при Валери Симеонов тя отговаря, че е спечелила конкурс сред 10 кандидати. Жълти медии свободно лансират фалшивата новина, че Николова е нещо повече от близка на Симеонов, позовавайки се основно на снимки, на които не се вижда лицето й. Няма нищо вярно в това, категорична е Николова, която изглежда готова за атаки “под кръста”. Може би затова в парламента днес тя помоли медиите за толеранс от седмица-две, за да се запознае с ресора си и изрази готовност да отговаря на всякакви въпроси след това.

“Считам, че имам подкрепата на кабинета и че ще има приемственост по отношение на последователната политика, която правителството води за изпълнение на управленската програма”, коментира тя. И посочи, че номинацията й за поста е от “Обединени патриоти”, а мотивите са нейната експертиза и увереността, че ще изпълнява последователно политиката на правителството, приоритетите в програмата и ще спазва законите.

“Считам, че ще се справя с отговорността, която не е лека”, допълни Николова.

От близки до НФСБ източници разбираме, че Марияна Николова не е просто работохолик, а и перфекционист, защото държала всяка отговорна задача, свързана с длъжността й като началник кабинет, да е не само успешна, а и завършена “като по конец”. В интервю за телевизия СКАТ самата тя признава, че работният й ден завърша не по-рано от осем часа вечерта.

“Никога не съм била телевизионна водеща. Никога не съм членувала в политическа партия”, подчерта Николова. На въпрос дали ще се съветва с Валери Симеонов тя казва, че е готова да търси мнението на всеки депутат или министър.

И изрази готовност да разговаря с майките на деца с увреждания.

Търсейки нещо повече за човека Марияна Николова, стигаме до системата “Дакси”, откъдето разбираме, че тя е член на женски ловен клуб (виж карето). Членовете на клуба “Бендида” се надяват, че с избирането й за вицепремиер ще получат и подкрепа за нoв мoдeл и oтнoшeниe към дивeчa, кoйтo тpябвa нe caмo дa бъдe oтcтpeлвaн, нo и oтглeждaн и oпaзвaн. Само времето ще покаже ще бъде ли точен стрелец и в политиката новият вицепремиер. Въпреки че на този пост още от първия ден някои политически пушки са готови да гърмят срещу нея.

 

Смела ловджийка

Марияна Николова е в управата на Български женски ловен клуб “Бендида”, научи “Труд”. Мисията на клуба е да съдейства на жените - ловци и да подкрепя младите ловджийки.

“Te ca oт paзлични кpaищa нa cтpaнaтa, c paзлични пpoфecии, coциaлeн cтaтyc и нa paзличнa възpacт. Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли, пише в публикация, която дружинката е избрала за свое представяне. През 2015 г. Николова има сребърно отличие от 62-рата Генерална асамблея на Световния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) в Правец.

 

За нея

Разчитам на нея за демографската политика

Не съм имал възможност да работя с новия вицепремиер. Разчитам Марияна Николова да бъде много енергична по отношение на демографската политика, защото това е основният проблем на българската нация през последните 20 години.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната

 

Тя започва с фалстарт

Валери Симеонов си отива след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото, а Марияна Николова започва с фалстарт. Съвсем нормално е ГЕРБ да подкрепи г-жа Николова, но тя тръгва с фалстарт. Моят съвет е да се откаже от този пост.

Драгомир Стойнев, депутат от БСП

 

Има сериозна подготовка

Трябва да дадем шанс на Марияна Николова. Познавам я, има доста сериозна подготовка и опит в различни административни структури. Надявам се това предложение да бъде удачно и тя да заеме високо отговорния пост по най-добрия начин.

Красимир Богданов, депутат от ВМРО

 

Няма нищо общо с патриотизма

Нечувано е зам.-министър председател да предлага секретарката си да заеме неговото място. Марияна Николова, освен това, е герберка, а преди това - царистка (НДСВ). Тя няма нищо общо с патриотизма. Тя е човек на енергийните “вампири” - монополистите.

Магдалена Ташева, депутат от "Атака" в 42-ро и 43-то Народно събрание

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети