Мария Габриел: ЕК одобри странджанския манов мед като защитено наименование за произход

Странджанският манов мед е одобрен за регистрация от Европейската комисия като защитено наименование за произход. Това съобщи българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на Световен симпозиум по мановия мед в Царево.

Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година.

"Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали пчелари, с които заедно работим уникалният продукт Странджански манов мед да се превърне в още една емблема на България.", заяви българският еврокомисар Мария Габриел, цитирана от БНТ.

Габриел е приветствала организаторите на Световния симпозиум по мановия мед от Сдружение "Странджански манов мед" с председател Манол Тодоров, община Царево, кмета Георги Лапчев и Фондация "Златен мед" за положените усилия за организирането на мащабното събитие, чийто домакин след 10 години отново е Царево.

Еврокомисарят е поздравила и българската пчеларска общност, подчертавайки добрата съвместна работа през годините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България