Мария Габриел: Историческа стъпка за намаляване цените на роуминга в Западните Балкани

От 1 юли теняма да надвишават 19 евроцента на минута

В рамките на Цифровата среща на върха в Белград, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел присъства заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич на подписването на регионалното споразумение за намаляване на тарифите за роуминг между шестте партньори от Западните Балкани.

Това е резултат от усилията на Мария Габриел от началото на нейния мандат, съобщиха от ЕК. Постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според текста на споразумението, от 1 юли т.г. цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента.

Текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.

„Това е исторически момент за всички нас, който показва, че обединени можем да постигаме резултати. Споразумението е ярък символ на силната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е споразумение на шестте балкански държави и ние го подкрепяме напълно. Следващата стъпка е да договорим същото, но този път между Западните Балкани и Европейския съюз“, заяви комисар Мария Габриел.

Тя благодари на премиера на Сърбия Ана Бърнабич, на отговорните министри от балканските партньори и на генералния секретар на Регионалния съвет за сътрудничество Майлинда Брегу за политическата смелост и постигнатия успех. Преди подписването на споразумението, българският еврокомисар откри втората Цифрова среща на високо равнище с участието на министрите по цифровите въпроси на шестте страни от Западните Балкани, представители на бизнеса, гражданското общество и академичната общност. Пред участниците във форума тя очерта постигнатото за последната година по Цифровата програма за Западните Балкани.

„Миналата година показахме силна воля за цифрова промяна на региона. Ангажирахме се да инвестираме в широколентова свързаност, киберсигурност, цифровизация на индустрията, цифровите умения на гражданите, засилване на изследванията и иновациите“, допълни българският еврокомисар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България