Мария Габриел: Над 80% от компаниите в Европа казват, че нямат стратегия за киберсигурност

Над 80% от компаниите в Европа казват, че нямат стратегия за киберсигурност. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел по време на конференция във Военната академия „Георги С. Раковски” на тема: „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“.

„Киберсигурността има много аспекти. Имаме много солидна база – новите технологии се развиват много бързо. Цифровизацията е нещо много вълнуващо, но не бива да изпускаме новите предизвикателства, пред които ни изправя. Повечето компании нямат свои експерти по киберсигурност. Над 80% от компаниите в Европа казват, че нямат стратегия за киберсигурност. Затова тръгвам с идеята за запознаване на всеки един гражданин. Създали сме платформа, на която безплатно може да се предоставя информация на служителите. В Европа липсват 300 000 киберексперти. Затова е важно да инвестираме в такъв тип придобиване на високи умения“, коментира Габриел.

Тя уточни, че има заложени 700 млн. евро за обучение на европейски експерти по киберсигурност. „Само 17% от киберекспертите в Европа са жени. До 2020 ЕК планира да инвестира 450 млн. евро, като е важно да подкрепим конкретни идеи на бизнеса. Срокът е до май 2019 г. Само преди месец ЕК представи създаването на нов център в областта на сигурността. В него ще се осъществява управление на два основни финансови ресурса. Европейският център ще позволи европейско финансиране да достига пряко до гражданите и компаниите“, каза още Мария Габриел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България