Мария Габриел: Пловдив е пионер в дигитализирането на богатото си културно-историческо наследство

????????????????????????????????????

Пловдив е сред пионерите в Европа по отношение на дигитализирането на културно-историческото си наследство. Това стана ясно по време на посещението на водача на листата на ГЕРБ за членове на Европейския парламент Мария Габриел в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Там тя беше посрещната от кмета на Пловдив и областен координатор на партията Иван Тотев, директора на институцията Димитър Минев и част от екипа му, районни кметове, общински съветници.

Мария Габриел посети дигиталния център в НБ „Иван Вазов“, реализиран по проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, финансиран от Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Поздравявам Ви за дигиталния център, защото той изпраща много силно послание. Най-напред той изпраща послание за духа на Пловдив – винаги модерен, ценящ историята, но с поглед в бъдещето. Днес само 10 процента от културното наследство на Европа е цифровизирано. Вие по своему сте пионери, защото този проект ще позволи, цифровизирайки културното наследство на Пловдив, да излъчите много силен сигнал“, каза още водачът на листата на ГЕРБ за Евроизборите на 26-ти май Мария Габриел. Еврокомисарят по цифровото общество и медиите в досегашната ЕК декларира, че ще продължи да работи за довършване на започнатата от нея преди месец първа по рода си инициатива за 3D цифровизация на културни паметници и артефакти в Европа.

„Нека съхраним културното си наследство, нека отстояваме идентичността си, защото, ако България, Пловдивската библиотека, четящите хора имат едно послание да изпратят, то е, че културата е нашата българска и европейска идентичност“, каза още Мария Габриел. Тя допълни, че новите технологии могат да позволят библиотеките да станат още по-интересни за младите читатели и в същото време да позволят на научните изследователи да вършат още по-добре своята работа.

Съвременните технологии дават възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство и туристите и хората по света да имат достъп до него.

„Проектът на Община Пловдив сигурно е единственият в Европа, който обединява и дигитализира културно-историческото наследство на почти всички големи регионални културни институции в града“, подчерта директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев припомни, че проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ бе официално признат за добра практика от Съвета на Европа, като бе включен в Европейската стратегия за културно наследство на 21-ви век.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика