Мария Габриел: Проблемите със средствата за масова информация са технологични

Европейската комисия много внимателно подбира думите си, голямото послание от вчерашния доклад остава „Прогрес”, вече говорим за завършване на този процес, защото сме на пътя на необратимата реформа. Това коментира еврокомисарят Мария Габриел пред БТВ.

Попитана защо Брюксел включи в документа необичайно остър параграф за влошената медийна среда в България и опасностите, които тя крие за гражданското общество и правовия ред у нас, Габриел отговори: „Не мисля, че този параграф, за който изрично е казано, че е извън механизма (за мониторинг – бел.ред.), трябва да оказва влияние”.

Според нея проблемите със средствата за масова информация са технологични: „Медийната среда преживява труден преход поради голямата роля, която платформите и социалните медии имат – иззеха традиционните функции на медиите, редакторските функции, търсенето на фактите, аргументацията, заставането зад всяко мнение с името на автора”.

Що се отнася до медийните „разстрели” на магистрати и опозиционери, Габриел отнася въпроса към словото на омразата. В тази сфера прогрес има по отношение на терористичната пропаганда, като целта е платформите да премахват дадено опасно съдържание до час след получаване на сигнал от компетентните органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България