Мария Габриел разкритикува Брюксел, че бави визовата либерализация с Грузия и Украйна

Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в с. Хаджидимово, Благоевградско. Завършила е езикова гимназия в Кюстендил (1997 г.), бакалавър е по български и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2001) и магистър от Академията по политически науки в Бордо, Франция (2003). Евродепутат от ГЕРБ от 2104 г., зам.-председател на групата на Европейската народна партия и ръководителел на българската делегация на ЕНП в Европарламента.

Евродепутатът Мария Габриел критикува бавните процедури на евроинституциите по одобряване визовата либерализация за Грузия и Украйна, съобщи БНР.

Безвизовото пътуване е обвързано с влизането в сила на предпазен механизъм, който гарантира връщането им, ако има злоупотреби.

Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет постигнаха споразумение за Грузия, а докладчикът по темата - евродепутатът Мария Габриел - настоя подобно споразумение да се постигне и с Украйна.

"Това за нас като европейски парламент не може да бъде приемлив вариант, защото Украйна е в същата ситуация като Грузия. Украйна е страната, която е изпълнила всички критерии. Включително и по време на Съвета ще бъдат подчертани огромните усилия на страната в прокарването на трудни реформи. Няма причина да се бави вземането на решението от страна на ЕС. Става въпрос за имиджа ни като ЕС, като институция, която спазва собствените си правила.", коментира Мария Габриел, цитирана от БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят