Мария Габриел: 43 са инициативите на ЕК в областта на цифровата икономика

43 са инициативите на ЕК в областта на цифровата икономика и общество. 24 от тях са законодателни, само 6 обаче са с приключили преговори. Това каза на брифинг в Народното събрание еврокомисарят Мария Габриел след срещите си с комисиите по външна политика, вътрешен ред и сигурност и европейските въпроси.

„Това означава, че по време на Българското председателство имаме уникален шанс част от тези 18 инициативи да бъдат с ускорен ритъм, да бъдат приети и да получат перспектива за завършване преди края на 2018 година“, заяви тя.

„Това е и целта, която са си поставили и държавите-членки за завършване на цифровия единен пазар“, посочи еврокомисарят. „Беше чест и удоволствие да обменим идеи с парламентарните комисии, да споделим виждания и да очертаем предизвикателствата“, коментира Мария Габриел.

„Несъмнено първото предизвикателство е да изведем до успешен край и да оставим резултати след Българското председателство“, посочи тя. „На съвместното заседание с ЕК беше дадена изключително висока оценка за нивото на подготовка. Това обаче означава и отговорност за това наистина темите, по които целия общ европейски дневен ред може да напредне, да доведат до резултати“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България