Мария Грънчарова: Парите не те правят човек

Певицата се развежда и се връща на сцената след 14-годишно прекъсване

- Мария, каква беше причината дълго време да си извън сцената?

- Бях решила да се отдам на семейния живот и на отглеждането на сина ми Венци. Освен това много се разочаровах от ситуацията, в която ме постави компанията на Слави Трифонов. Той се опита да ми наложи друг стил, който е далеч от мен. Самата аз постъпих много лаишки - подписвайки договор, не си дадох сметка, че могат да ми налаг какво да пея, а това беше голям проблем. Аз през годините се бях наложила като денс изпълнител, т.е. не съм хваната от дълбоката провинция и пусната тук, както се случва с повечето изпълнители във фолк жанра. Заради това, че чалгата се продава по-лесно за момента, Слави се опита да ме налага мен като такава певица. И това счупи сериозно нашите отношения. След това аз си позволих да запиша трети албум за тази компания, но бях категорична, че в него няма да присъстват песни с попфолк звучене. Бях бременна по това време, дори седях на поточната линия, докато албумът се произвежда. Заснех и клип към едно от водещите парчета, но в един момент ми се каза, че този албум ще си остане само за мен. По най-бруталния начин ми заявиха, че не е било подходящият момент да забременявам и аз се почувствах отвратително. Албумът ми дойде вкъщи на кашони, така и не стигна до пазара. Това беше голямото ми разочарование, което ме обезвери и стана причина да се оттегля.

- Защо реши отново да се захванеш с музика?

- На твореца винаги му трябва нещо, което да го разтърси. При мен проблемът беше чисто психологически. Имах много притеснения около здравето на родителите ми. Изпаднах в депресия, не излизах никъде, затворих се и в един момент това започна да ми тежи. Благодаря на Господ, че майка ми поне успя да се възстанови, за жалост баща ми е доста зле. Но пък това ме накара отново да пропея и да създавам текстове. Реших, че музиката е нещото, което може да ме извади от тази дупка.

- Какво завари, връщайки се в музикалните среди?

- Сега ми е много по-трудно. Още повече, че преди баща ми винаги е стоял зад гърба ми. Той ме направи име в тази сфера. Сам човек да се изправи срещу морето от изпълнители е много тежко. Конкуренцията е огромна. Нещата много рязко са се променили. В момента пазарът е пренаситен, а ние сме малка държава, в която се въртят еднотипни изпълнители и песни. Излизат много еднодневки. Малко са нещата, които ще останат за дълго време. Аз не искам да изневерявам на стила си и имам самочувствието да продължавам по този път. Смятам, че съм си намерила ниша, т.е. музика, която е по-елитарна и е за хората, които умеят да чувстват. В този материален свят чувствата са пренебрегнати и ценностните ни системи са много обезличени. Затова смятам, че с моята музика ще предавам своите емоции, чувства и мисли на хората, които искат да ги усетят, и ще докосна душите им.

- Разкажи ми за новото ти парче "Безкрайност".

- То се появи точно преди година. Исках текстът да е разтърсващ, да е тъжен и в същото време музиката е в другата крайност. Беше ми много трудно с текста. Мъчих го почти 3 месеца, въртях, суках и все не става. Една вечер си легнах, бяха ме налегнали тъжни мисли, взех си една тетрадчица и буквално за половин час го написах. Той просто се изля. Мага ми даде музиката преди това. Лятото записахме и клип към парчето в Шкорпиловци. Снимахме едно момиченце, което играе малката Мария, през моите очи преживява моя минал живот.

- Като дете на известни родители, мечтала ли си да бъдеш прочута?

- За мен славата и известността бяха нещо напълно естествено. Бях обградена от певци, актьори и всякакви хора на изукството. Дори спортисти, политици и танцьори. Съвсем като дете мечтаех за доста странни неща. Карах ски и исках да съм скиорка. Към 6-7 клас много обичах да говоря и исках да бъда адвокат. Но пък в същото време много пътувах в чужбина с баща ми през ваканциите. Слушах денс парчета - Майкъл Джексън, Джордж Майкъл, Джанет Джексън. Като тинейджър за мен те бяха станали идоли.

- Кога баща ти разбра, че мястото ти е на сцената?

- Слушах една песен на Джордж Майкъл и си я изпълнявах с микрофон вкъщи. Баща ми се беше подпрял на вратата на моята стая, почука, отвори и влизайки вътре, ми каза: "Ти знаеш, ли че имаш талант?" На мен това ми прозвуча много странно. Аз просто обичах да пея и тогава той ми предложи да направим нещо заедно. Естествно на тийнейджър да предложиш нещо подобно, беше направо "уау". Тогава бях на 14 и така се започна.

Графиня Ангелика Волфскийл:

Днешните хора се разболяват, защото живеят неправилно

Храненето според биоритмите помага за душевен и физически здравословен баланс, твърди известният натуропат

- Да разгледаме сезоните поотделно. Какви са вашите съвети за правилно хранене през първия от тях - късно лято и ранна есен?

- В този период преди приближаващото настъпване на зимата хората се хранят с много растителна и прясна храна, която е в изобилие. Намираме се в сезона на прибиране на реколтата. Ако обаче точно тогава стомахът ни е със слаба активност, той може да се разболее поради неспособността да понесе претоварването с храна. Всички знаем, че стомашните язви се появяват по-често през есента и пролетта - когато се спускат мъгли и времето е влажно. Който има проблеми със стомаха, трябва да се храни по-често с жълти и жълто-оранжеви храни: моркови, тиква, картофи, джанки, ябълки, круши. Вътрешното спокойствие и хармония засилват функционирането на стомаха, ето защо никога не трябва да бързаме, да сме гневни, стресирани или под напрежение, когато се храним. Негативните емоции изтощават стомашната енергия. Недоволство, тревоги и неизказани емоции, егоизъм и липса на вяра в любовта, а също и консумация на сладкиши и изобщо изделия от бяло брашно, парализират дейността на далака и панкреаса. Жълтият цвят и храните, съдържащи горчиви вещества, укрепват тези органи. Затова яжте по-често ендивия, тилчец (гръцки сминдух), цикория и къдрава салата, брюкселско зеле, карфиол.

- Какво ще ни кажете за суровите храни?

- Те трябва да се дъвчат бавно, за да се обработят с много слюнка и процесът на разграждане да започне още в устата. Яжте суровата храна преди готвените ястия, на гладен стомах, защото тя изисква голяма храносмилателна сила. Привържениците на суровоядството споделят често за ферментациони процеси и болки, както и за общо неразположение. Това се случва, особено когато се консумира сурова храна вечер. Припрените, нервните, лабилните и по-възрастните хора имат нужда от варени храни за хармонизиране на основните жизнени сили. Известно е, че по-възрастните хора често имат желание за топла супа.

- Да преминем към есента...

- Есента е периодът на най-висока активност на белия дроб и дебелото черво. Трябва задължително да се укрепва тяхната функция. Белият цвят и лютивият вкус, който загрява, укрепват енергията на белия дроб. Време е да забравим салатите и храните от хладилника и да хапваме предимно топли ястия, които зареждат тялото с енергия. При всички признаци за настинка избягвайте да ядете храни, които образуват слуз, като тестени, зърнени, млечни продукти, картофи и ориз, поне докато оздравеете. Слузестата секреция ще се отделя по-лесно и скоро ще отшуми. Пийте много течности и яжте храни, които се свързват с токсините, например моркови, супа от моркови или сурова, настъргана ябълка, която преди консумацията трябва първо да се окисли. Оставете я да престои на въздуха, докато покафенее.

- Източната медицина обръща голямо внимание на дебелото черво, което също е активно през есента. Защо?

- Дебелото черво приема крайните продукти на храносмилането. Не е за учудване, че в края на беритбата на плодовете, през есента, то развива максималната си активност. Цялото черво (тънко и дебело) изпълнява не само жизнено важната функция "смилане и изхвърляне", а преди всичко поема защитата срещу чужди, неприсъщи на организма елементи. От около 460 лимфни възли в тялото на човека, около 200 се намират на територията на червата. На различни нива чревната лигавица функционира отлично като имунен орган. Във връзка с усвояването на храната тя е в най-тесен контакт с различни микроорганизми и чужди за организма вещества. Ако искаме да сме здрави, трябва да имаме здрави стомах и черва, защото в храносмилателната система се намира около 70% от нашата имунна система.

Преслава и Слави Трифонов се будалкат с клюката, че са гаджета

Галена покани Цвети Стоянова да снимат клип

Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен обявиха годежа си

Общуване с починали - реалност или фантазия

Българи отслабват по системата на наш лекар

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 11 ЯНУАРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица