Мария Захарова: Великобритания нарушава международните норми

„Ставаме свидетели на поредното възпрепятстване на достъпа на руските представители до пострадали руски граждани”, заяви Мария Захарова, говорителят на руското МВнР, предаде БТВ.

По думите ѝ Лондон нарушава двустранната Консулска конвенция от 1968 г.

„Документът съдържа положение, че консулското длъжностно лице има право в пределите на консулския си окръг да се среща с всеки гражданин на представяната държава, да му дава съвети, да му оказва всякакво въздействие, включително и необходимостта да се предприемат мерки за оказването на правна помощ”, коментира още Захарова.

Тя каза още, че Лондон не желае да си сътрудничи с Москва в разследването.

„За жалост в отговор на законните искания на руската страна и конструктивните предложения за взаимодействие британската страна мълчи или отправя, принудена съм да кажа това, просто неграмотни отговори”, коментира Захарова.

Скандалът с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се разрасна, след като редица световни държави последваха примера на Великобритания и експулсираха руски дипломати.

Според Лондон зад отравянето стои именно Москва.

Захарова за пореден път отрече Русия да стои зад отравянето на Скрипал.

„Лондон и досега не представи никакви доказателства и не публикува никаква конкретна картина на случилото се. Ако имате някакви сведения, предоставете ги”, призова тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа