Мария Захарова: В Русия не е разработван газ „Новичок“

Снимка: Архив

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че нито Русия, нито СССР са провеждали изследвания или разработване на химическо вещество, познато като „Новичок“, предаде ТАСС.

В рамките на свое интервю за местна телевизия, Захарова подчерта, че „никога на територията на СССР, нито по времето на Съветския съюз, нито по времето на Руската федерация или на нейна територия, не е имало изследвания, които да са имали пряко или косвено кодово име „Новичок“. Говорителят допълни, че „никога в Съветския съюз, нито в Русия думата „Новичок“ не се е използвала в контекста на разработване на химически вещества“.

Захарова заяви, че през 90-те години много съветски учени бягат на запад, като според нея, „те са взели със себе си своите разследвания, които след това са развити в западните страни, основно в САЩ, Великобритания, Словакия и Швеция“.

„Именно в този момент се появява удивителното название „Новичок“, така засягащо слуха и съвпадащо с идеята за възприемане за руско всичко, свързано с Русия“, каза още говорителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия