Мария Захарова: Западът да си спомни престъпленията по време на бомбардировките в бивша Югославия

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предложи на западните страни, които се безпокоят за хуманитарната ситуация в Сирия, да си спомнят собствените си действия по време на бомбардировките над Югославия през 1999 г., включително използването на снаряди с обеднен уран.

Захарова каза това днес в Белград, отговаряйки на въпрос на журналист от ТАСС.

По-рано сръбските медии съобщиха, че сдружение на сърбите, пострадали от последиците от бомбардировките с обеднен уран, подготвя искове срещу страните - членки на НАТО, участвали в операцията през 1999 г., която бе предприета, за да прекрати кървавия конфликт в Косово.

"Аз не давам съвети, но щом питате, според мен това трябваше да се направи отдавна. Гледаме безкрайни изявления на западните страни за Сирия, те се безпокоят за хуманитарната ситуация, постоянно търсят дали сирийското правителство е приложило химическо оръжие. Прекрасно е, че те се грижат така за хуманитарната ситуация в Близкия изток, но има хуманитарни последици в Европа и може би първо трябва да помислят какво са направили на европейския континент тогава и да отговарят за своите действия", каза Захарова.

Тя изтъкна, че натовските войници, които тогава са били на Балканите, отдавна са подали искове за компенсации и в някои страни вече са ги получили. Захарова нарече абсурдна ситуацията, при която "агресорът получава обезщетения, а жертвата - не".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа