Марка с Карл Джераси пускат „Български пощи“

Младият художник Георги Попов с проекта си за пощенска марка.

Пощенска марка с лика на бележития учен с български произход Карл Джераси е одобрена за печат от българските пощенски служби.

Изработката на проекта и внасянето му за разглеждане е по предложение на българския министър на културата от служебния кабинет Рашко Младенов.

Автор на дизайна на марката е младият художник Георги Павлов, който лично я представи за обсъждане пред комисия, назначена от ръководството на „Български пощи“. На нея е изобразен стилизиран портрет на учения химик Карл Джераси и химическата формула на неговото изобретение, с което придобива световна известност - прогестерон за перорално приложение, по-популярен като хапчето „антибебе“.

Карл Джераси е роден във Виена през 1923 г. от баща евреин с български произход и майка австрийка. През 1938 година 15-годишният Карл живее в София, изучава в продължение на една година английски език и с майка си емигрира в САЩ. Следва химия с държавна стипендия, отпусната му от съпругата на Рузвелт - Елинор, след прочитане на молба, написана на младия емигрант. Джераси е дългогодишен професор по химия в Университета на Станфорд. През 1961 година Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобрява първия перорален комбиниран контрацептив аnovlar, изобретен от него.

Световноизвестният учен е и виден писател и драматург, автор на редица книги, включително и в областта на научната фантастика. Умира през 2015 г. на 91-годишна възраст в Сан Франциско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица