"Маркет Линкс": ГЕРБ дръпнаха с 2% пред БСП

Графика: БТВ

Четири партии със сигурност ще имат евродепутати

Като победител в предстоящите избори се очертава партия ГЕРБ, която има около 2% преднина пред БСП. Това сочат резултатите от съвместно национално-представително проучване на БТВ и "Маркет Линкс", проведено сред 1024 лица над 18 години, в периода 11-19 май по метода на прякото-лично интервю.

"През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите", обясни социологът Добромир Живков по БТВ. По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов.

"Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", посочи социологът. Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.

Според Добромир Живков четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет. Петата партия е "Демократична България", а четвъртата - ВМРО, като преди тях на третото място е ДПС.

Според проучването, ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП - 27,5%, ДПС - 6,9%, ВМРО-БНД - 5,7%, Демократична България - 4,7%.

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат още резултатите от проучването. След скандалите "Апартамент гейт" и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?".

Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика