Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

В края на октомври предстои нов кръг от преговорите на политическо равнище между Русия и Украйна за пренос на газ към ЕС. Това съобщи днес след третата подобна среща заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Той отбеляза, че днешната трета политическа среща за подписването на нов дългосрочен договор е очертала сближаване на вижданията. Обсъдени са били въпросите за срока на договора, тарифите и пренасяните обеми. Руската страна е изразила готовност новият договор да отговаря изцяло на правилата на ЕС.

Шефчович уточни, че газовите хранилища в ЕС са 98 на сто пълни. По неговите думи ЕС има готовност за всякакви събития, информира БТА. Еврокомисарят изрази надежда договорът да бъде сключен до края на годината. Той отбеляза, че удължаването на действащия договор не е възможно заради промени в украинските дружества и въведените изменения в европейското законодателство. Затова той определи като спешна нуждата от постигане на споразумение преди края на декември. В днешната среща са участвали енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Оржел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа