Марсел Хиршер - Рекордьорът

Спортът по дефиниция е състезание между различни хора, но най-добрите успяват да го превърнат в състезание със себе си. Да се издигнат далеч над конкуренцията с останалите и да пишат историята по свои правила. Една от най-ярките световни звезди от този тип в днешно време е Марсел Хиршер, който почти сам държи Австрия на върха на алпийските дисциплини в ските.

Спокойно, момчета, не се състезавам вече, казва със закачлива усмивка Марк Жирардели на настоящите асове в Белия керван в рекламното видео за Световната купа в Банско, което се върти по водещите спортни телевизии в последните месеци. На добра воля в него участват звезди като Тед Лигети (САЩ), Феликс Нойройтер (Германия), Аксел Лунд Свиндал (Норвегия), Манфред Мьолг (Италия) и родната звезда Алберт Попов. Също и Хиршер, разбира се.

Легендата от Лустенау и почетен гражданин на Банско все още е в завидна форма на ските и по традиция го показва на откриванията на сезона в елитния ни курорт всяка година. Но Марсел се състезава с него по друга линия. Само допреди няколко години Жирардели беше рекордьорът на Белия керван. “Кралят” Ингемар Стенмарк може да има най-много победи, но пък Марк беше над всички с петте си Големи кристални глобуса. Но рекордите са, за да бъдат подобрявани, а Хиршер сякаш го прави без да иска.

Вече 7 пъти той е печелил най-големия трофей в ските, а осмият е само въпрос на време. Авансът му в Световната купа е прекалено сериозен – австриецът има 1216 точки, а вторият Алекси Пентюро е със 732 т. Французинът поне си вдигна самочувствието с титла в комбинацията от световното първенство в Оре (Швеция), а Хиршер сякаш изглеждаше прокълнат до самия край. Роля изигра и простудното заболяване, което свали нивото му до това на “простосмъртните” и така състезанията отново станаха интересни.

И все пак Марсел спечели своето злато – общо трето за него в слалома. Шест години след първото качване на световния връх пред родна публика в Шладминг, когато спаси австрийските надежди за достойно представяне. “Тогава усещах, че ако не успея, светът ще се срути върху мен – спомня си шампионът. - Сега нещата са различни – за мен златният медал е като торба с ориз в Китай. Но не мислете, че не съм щастлив. Това може би беше последното ми световно първенство.”

Погледнато отстрани животът на Хиршер е приказка. Марселито живее в мечтата си, вози се по света в частния самолет на спонсора си “Ред Бул” и побеждава наред. Но и най-скъпите медали имат обратна страна. Оказва се, че най-голямата звезда на алпийските ски буквално няма право на крачка встрани. Да, той получава доста предимства пред съперниците си по отношение на подготовката – има право да тренира когато и където реши, отдавна се е отделил от австрийския национален отбор. Сега разполага със собствен екип – специалистът по физическа подготовка Гернот Швайцер, мениджърът Томас Грагабер, физиотерапевтът Йозеф Перхт, пресаташето Щефан Илек и главният треньор Михаел Пирхер. Начело на този тим е мустакатият Фердинанд Хиршер, който качва сина си на ски още 3-годишен и досега е основният му ментор.

“Половината от всяка моя победа се дължи на тях”, признава Марсел. Но може би останалата половина, която дава от себе си, вече му идва в повече.

Просто календарът е прекалено натоварен дори за човек, който кара само в техничните дисциплини. За сравнение Жирардели има победи във всичките 5 дисциплини по пътя към своите пет купи. През годините Хиршер се пробва с успех и в супергигантския слалом, но явно натоварването все повече го държи извън зоната му на комфорт.

“Сега имаме градско паралелно състезание в Стокхолм и мога да ви кажа, че никой не иска да ходи на него – твърди шампионът. - Аз също, но се налага.”

А после самолетът ще отлети за България. Хиршер и друг път е печелил в Банско. На 18 и 19 февруари 2012-а той нанесе двоен удар в гигантския слалом и слалома по пътя към първия си Голям кристален глобус. Седем години и 7 глобуса по-късно той се завръща под връх Тодорка, за да продължи пътя си към рекордите. Останал е този на Стенмарк от 86 победи в Световната купа. Знаменитата американка Линдзи Вон се предаде на 82.

“Всъщност не искам да го подобрявам – казва Хиршер. - Стенмарк явно е бил брилятнен скиор, а аз съм твърде млад за рекорди. Но усещам, че вече остарявам, а всички очакват да ставам още по-добър. Засега мисля само за следващите състезания. След сезона ще си взема почивка, тогава ще погледна по-ясно върху нещата.”

 

Иска да пусне корем

Хиршер е известен като един от най-добре подготвените физически скиори и държи на формата си не по-малко от Кристиано Роналдо. Но в последните години тежките тренировки явно са му писнали.

“Вече си мечтая да видя в огледалото един пенсионер с голям корем”, заяви Марсел след миналогодишния си триумф в Световната купа.

Друг от слуховете около него е, че се е оженил тайно за дългогодишната си приятелка Лаура. Миналата година тя роди първото им дете - син, а Марсел пусна снимка в Инстраграм с малки обувчици за ски. Може би планира да продължи династията Хиршер в Световната купа.

 

За него

Не съжалявам, че счупи рекордите ми

Не съжалявам, че надмина почти всичките ми рекорди. Сега печели по-лесно от всякога. Преди се говореше, че прегарял на важните състезания. В момента побеждава абсолютно спокойно. Основната му сила е в главата. Играе със съперниците като котка с мишки.

Марк Жирардели

 

Какво го прави велик? Той самият

Дали е най-великият в историята? Слагам го на едно ниво със Стенмарк. Може да счупи рекорда му, а може и да не успее. Знам, че той твърди, че не иска това постижение, но в момента е напълно способен да го направи. Кое го прави велик? Самият той. Всичко е у него. Той е най-фокусираният и амбицираният скиор, когото съм виждал, а аз съм отдавна в този бизнес. Марсел не се интересува колко пъти е бил на първото място и винаги иска да спечели пак. Това е ключът към успехите му.

Петер Шрьокснадел, президент на Австрийската ски федерация

 

Ще надмине Стенмарк

Уважавам го много, той е може би най-добрият за всички времена. Стенмарк беше моят идол, но мисля, че Марсел ще го надмине. Когато Кристоферсен започна да го побеждава в слалома, а Пентюро в гигантския слалом, очаквах доминацията на Хиршер да свърши. Но той явно много обича състезанието. Вече има и олимпийска титла и му казах, че му липсва единствено победа в спускането. Според мен няма да му трябват много дни на дългите ски, но той явно предпочита да си запази коленете, за да играе футбол с децата си.

Киетил Андре Аамод, норвежки скиор, последният с победи във всички дисциплини от Световната купа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети