Марс се приближава до Земята максимално на 31 юли

Учени и любители-астрономи се подготвят за максималното приближаване на Марс до Земята – нощта на 31 юли срещу 1 август е най-подходящото време за наблюдение на явлението от България.

Препоръчително е да разполагате с телескоп, но ярката жълто-оранжева точка в небето може да бъде заснета и с качествен фотоапарат.

Средното разстояние между Земята и Марс е 225 млн. километра, но на 31 юли в 22:45 ч. българско време Червената планета ще бъде „само” на 57 600 километра от нас. Този момент ще бъде видим от Северна и Южна Америка, а в първите минути на 1 август и българските любители-астрономи се надяват да зърнат планетата.

Володя Велков е един от ентусиастите, членуващи в Астрономическата асоциация – София. Те наблюдават небесните тела и явления с телескоп, разположен в полите на Витоша. Ако небето е ясно, Червената планета бързо привлича погледа с блясъка си.

„Марс се намира много лесно след 11 ч. Той е най-ярката звезда на юг, югоизток, и свети в момента като натриева улична лампа”, обясни Володя пред БТВ.

Наскоро той успява да направи през телескоп детайлен кадърна Марс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука