Мартин Шулц призова за създаването на "Европейски съединени щати"

Мартин Шулц

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц призова за създаването на "Европейски съединени щати" до 2025 г., предаде Ройтерс.

Пред конгреса на своята партия той изрази желанието си ЕС да започне работа по нов конституционен договор, който да създаде федерална Европа с единна политика в сфери като вътрешната и външната сигурност, данъците и валутните въпроси, международното развитие и предоставянето на убежище. По думите му страните, които не желаят федерализирането, трябва да останат извън блока.

Лидерът на ГСДП поиска от съпартийците си разрешение за започването на преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставянето на широка коалиция. "Ние не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва и да отказваме да управляваме при всички обстоятелства. Важно е какво можем да направим", каза Шулц и добави, че "съдържанието е важно, а не формата".

Мартин Шулц засегна и икономически въпроси. Според него е по-добре да се инвестира в еврозоната, вместо вниманието да се съсредоточава върху мерките за икономии. "Нашият континент не може да си позволи още четири години германска политика към Европа, каквато практикуваше Волфганг Шойбле", каза той по адрес на бившия финансов министър на Германия.

Шулц изказа предположение, че ако ЕС имаше общ финансов министър, той щеше да попречи на гигантски компании като "Фейсбук" и "Гугъл" да се изплъзват от плащането на дължими данъци. Той посочи, че с оглед глобалните климатични промени Германия трябва да спре добива на кафяви въглища, но без това да се отрази на поминъка във въгледобивните райони.

В речта си Шулц подчерта, че европейските ценности се подкопават системно от Полша и ЕС не е в състояние да стори нещо, а Унгария също се отдалечава все повече и повече от блока, включително чрез големите си сделки с Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа