Масивен теч на лични данни от Фейсбук, засегнати са и българи

Открадната е информация за 120 млн. потребители

Безпрецедентно голям масив от данни от социалната мрежа „Фейсбук” е обявен за продан, съобщава руската служба на BBC, която публикува голямо разследване по темата. Киберпрестъпници твърдят, че разполагат с информация за 120 млн. потребители, като експерти по киберсигурност вече са потвърдили достоверността на част от профилите, предлагани за продан.

В пуснати за доказателство части от масивите показа, че там има и български потребители – най-малко с пълно име, рождена дата, посочена месторабота и адрес и телефонен номер, предаде БТВ. За част от „похитените” профили хакерите твърдят, че разполагат и с личната кореспонденция.

Според разследване на „Фейсбук” вероятно хакерите са се добрали до данните с помощта на компрометирано разширение на уеб браузър (т.е. например инструмент за блокиране на реклами, за сваляне на видеа от „Ютуб” или за достъп до игри и мултимедийно съдържание – б.р.).

Киберпрестъпниците твърдят, че 81 000 профила са и с пълна хронология на личните съобщения. Поне за няколко от тях това вече е сигурно – авторите на материала са се свързали с реалните хора и те са потвърдили съдържанието на публикуваните чатове.

Целият масив се продава за 12 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България