Маслото поскъпна с 43% за година (ИНФОГРАФИКА)

Маслото е поскъпнало с 43% за една година, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ към края на август.

С по-високи цени на едро спрямо същия месец на миналата година са били и останалите млечни продукти, захарните изделия и някои видове риба. С 8-9% се е повишила цената на кашкавала и сиренето, при яйцата увеличението е с 12 на сто, а при киселото и прясното мляко – с между 2 и 3%.

05.indd

Данните показват, че за сметка на това месото и месните произведения са поевтинели през периода. Най-голямо е понижението при пилешкото – между 9-11%, трайните салами – с 12 на сто и малотрайните колбаси – 8%.

През август спрямо година по-рано е отчетен спад на цените на повечето зеленчуци. Поевтиняването на годишна база на доматите е 28%, а на зелето 30%. Намалението на цените на едро на прасковите е 22%, на дините и лимоните 26-33% и на бананите и пъпешите 6-11%.

Поскъпване се наблюдава при оранжерийните краставиците и корнишоните съответно с 9% и 18%. Лек ръст на цените на годишна база има при зеления пипер с 10% и при червения с 4%. В сравнение със същия месец на предходната година на малко по-високи цени се търгуват и патладжаните.

На месечна база цената на едро на доматите също бележи спад, като при тези от открити площи поевтиняването е 32%, а на оранжерийните е 20%. При краставиците има поскъпване на оранжерийните с 26% и нетипично за сезона поскъпване на корнишоните с 21%. Спадът на цените на другите зеленчуци е в диапазона 20-30%. Поевтиняването на гроздето и дините е в между 37 и 47%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари