Масло и сирене поскъпнали с над 15% за година

Най-голямо е увеличението при по-евтините продукти

Плащаме повече за домати и краставици

С над 15% по-скъпо плащаме за масло и сирене тази година спрямо предходната, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика. Общо средните цени на млечните продукти в България ще бъдат с около 10-12% по-високи отколкото преди година. Най-чувствително е поскъпването при сиренето и маслото, които са от по-ниския ценови клас, обясняват анализаторите.

Според тях достигнатите в момента цени на дребно на млечните продукти отбелязват нов връх. По данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища в началото на декември кашкавалът се продава на едро за 10,32 лв. за килограм, като само за седмица цената му се е повишила с 0,5%. Поскъпване има и при сиренето – с 0,7% за седмица и на борсите се предлага по 6,15 лв. за кг.

В същото време изкупните цени на кравето мляко сега са по-ниски отколкото в предходния период - 2012-2014 г., посочват експертите от САРА. Анализът им сочи, че цените на млечните продукти се повишават и в ЕС, като увеличението за година е с 32%, а спрямо 5 години назад – с 10 на сто.

Плащаме повече и за краставици и домати спрямо година по-рано. През ноември 2017 г. цените на едро на доматите са около 30% по-високи, отколкото за същия месец на 2016 г., а при краставиците увеличението е около 11%. При цените на дребно също се забелязва ръст на цените на годишна база, но то е само около 2-3%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари