Масови излети в Шумен, започват проверки и глоби

Губернаторът свика кризисния щаб

Спазването на противоепидемични мерки на територията на област Шумен бе обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб в понеделник, свикано от областния управител проф. Стефан Желев.

Има случаи на неспазване на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На територията на природен парк „Шуменско плато“ над града масово забраната е била нарушавана през почивните дни. Гражданите са се събирали на големи групи, около заслоните и са отказвали да спазват указанията на общинските инспектори, които са извършвали проверки.

Областният управител проф. Желев бе категоричен, че нарушаването на забраната означава безотговорност и това налага вземането на допълнителни ограничителни мерки.

„Възможността за кратка разходка на открито не означава цял ден обиколки по платото и събиране с приятели. Поради тези причини ще прилагаме цялата строгост на закона към недобросъвестните ни съграждани“, каза областният управител.

Общински служители започват съвместни проверки с ОДМВР-Шумен не само на територията на парк „Шуменско плато“, но и по парковете и площадите в града за недопускане струпването на хора. На нарушителите ще бъдат съставени актове за нарушение по чл. 63 от Закона за здравето. Санкцията е в размер на 5000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини