Масови протести готвят частните ветеринарни лекари

ветеринар

Частните ветеринарни лекари се готвят за масови протести в края на януари заради отказа на държавата да им изплати дължимите средства за извършените дейности по контрол и ликвидиране на заразните болести по животните. Това обяви д-р Стойчо Колев, председател на браншовата организация в Разградска област, предаде БНТ. Държавен фонд „Земеделие" и Разплащателната агенция дължат на частните ветеринари от цялата страна 15 млн. лв.

Ветеринарните лекари са получили обещание, че от тези 15 милиона, ще им бъдат платени само 5.

„Нашето заплащане е обвързано с нотификация от Европа, от която са отделени пари за нашия труд и тия пари са целево насочени, сумата, която трябва да получим за годината, това са 15 милиона за извършена дейност през целия този период“, каза д-р Колев.

Според медиците, голяма част от тези средства са отклонени неправомерно, основно за заплащане дейността на частните лаборатории.

„Другите парите са отишли за хуманно отношение към птиците, бяха дадени и то не малка сума, 4 милиона. За лабораториите мисля, че около 7 милиона, смятайте, от тези 15 милиона, какво остана за нас. Значи към птиците може да има хуманно отношение, а към ветеринарните лекари никакво“.

Д-р Колев припомни, че през изминалата година ветеринарите бяха вдигнати на крак, за да бъдат пресечени няколко опасни епидемии по добитъка.

„От наша страна всичко бе извършено в срок и навреме, като през цялото това време ни бе обещавано, че нашият труд ще бъде заплатен, че няма да имаме никакви проблеми, защото вече знаете, че години наред все с обещания живеем и все се случва едно и също, че пак сме излъганата страна“.

Все още няма определени дати за протестите, не е конкретизирана и формата им, от съсловието обаче са категорични, че ще се борят докрай за заработеното с честен труд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България