Масони от три континента валидираха юбилейна марка в България (СНИМКИ)

Обединената Велика Ложа на България отвори за пръв път храм за медиите

Специална марка с изображението на великия Архитект на Вселената бе валидирана в масонски храм в София от Обединената велика Ложа на България (ОВЛБ). Лимитираното издание е по повод на 25 години Обединена Велика Ложа на България.

На събитието присъстваха Великите майстори на Унгария, Швейцария, Белгия, Германия, Испания, Черна гора, Кипър, делегации на велики ложи от Илинойс, Африка, Мали, Бряг на Слоновата кост, Италия, Австрия, Гърция и др.

Изпълнителният директор на Български пощи Деян Дънешки представи юбилейната марка заедно с председателя на българските филателисти Спас Панчев. Изданието е с тираж 10 100 броя и с номинал 2,50 лева, както и марка с номинал 65 стотинки с тираж 11 000 броя, а автор на илюстрацията с масонски символи е доктор Атанас Атанасов.

Любопитното бе, че за пръв път в историята на масонството в България свободните зидари у нас показаха пред медиите действащ храм за ритуали на свободните зидари. "Поздравявам Обединената Велика Ложа на България за откритостта. това е пътят към обществото", каза по време на събитието Оскар де Алфонсо, Велик майстор на Великата Ложа на Испания и президент на Интерамериканската масонска конфедерация.

"Ясно е, че в съвременните социални мрежи е по-лесно да има негативни коментари, но с отварянето към обществеността ние искаме да покажем, че обвиненията, които често чуваме към масонството, са несъстоятелни", каза от своя страна пред журналистите Искрен Йотов, Велик майстор на ОВЛБ.

"Масонството преди всичко състояние на духа. Храмът, който ни е събрал днес не е нищо повече от мястото на духовния мир, който трябва да открием и разпространим, раздавайки себе си", допълни Великият оратор на ОВЛБ Борис Китанов.

Всички чуждестранни делегации на свободни зидари са в България за редовното общо събрание на ОВЛБ, което тази година е посветено на 25 години от основаването на Обединената велика Ложа на България. По време на тържествата бе открита и изложба с масонска тематика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България