Масони от цял свят се събират на конференция в България

България ще бъде домакин на международна конференция "Масонството и обществото", която ще събере у нас през септември догодина участници от целия свят, съобщи във Варна проф. д-р Пламен Матеев, Велик майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България. Съорганизатор на форума ще е Великата ложа на Куба.

Темите за дискусия ще са преодоляването на щетите от бедствия, ограничаването на агресията и зависимостита сред подрастващите и завръщането на цивилизования диалог в обществото.

"В момента този диалог се води на критично ниско ниво. Ние имаме 6000-годишна история и неведнъж в тежки моменти сме помагали без шум да се намери решение. А засегнатите в темите проблеми са обект на дискусия сред масоните от цял свят от повече от 2 г.", уточни проф. Матеев.

Цялото ръководство на ложата и близо 100 членове от страната почетоха с ритуал пет годишнини, сред които 135 г. от инсталирането на първата Велика ложа у нас във Варна и 100 г. от създаването на Великата символическа ложа на България.

След тържеството стана ясно, че идната седмица масони ще се включат в глобалното движение "Часът на кода", сред чиито посланици е и Барак Обама. Инициативата включва безплатна компютърна игра в рамките на един учебен час. Чрез нея децата се учат на логическо мислене и базови знания за програмирането. "Членове на ложата ще посетят различни училища в страната, за да изнесат урока "Часът на кода". Лично аз ще го направя в Дуранкулак", сподели проф. Матеев. Той и колегите му - проф. Румен Ралчев, стар Велик майстор и арх. Венелин Жечев, първомайстор на ложа "Черноморски приятели", бяха категорични, че искат промени в Закона за съдебната власт. Масоните са недоволни от прокарания от Радан Кънев в 43-ото Народно събрание текст, задължаващ магистратите да декларират пред ВСС членство в масонски ложи. "Такова е било законодателството по времето, когато е действал Законът за защита на нацията. Ще настояваме този текст да отпадне", заключи проф. Матеев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България