Масони почетоха Капитан Петко Войвода и Джузепе Гарибалди

dav

Над 300 участници аплодираха потомка на защитника на Родопите

Двама титани - една идея - свобода

Деветата Световна конференция на регулярните масонски ложи с името на легендарния италиански генерал Джузепе Гарибалди събра в София свободни зидари от десетки държави сред които Австралия, Бразилия, Гърция, Италия, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Чехия и др. този уикенд. „Благодарим за изключителната организация и перфектното представяне на българските ни домакини - братята ни масони от ложа "Капитан Петко Войвода" от Обединената велика ложа на България (ОВЛБ)”, заяви вчера пред "Труд" Великият асистент на Националната велика ложа на Франция Доменик Шарпентие.

По думите му точно масоните от България са получили признанието за организиране на конференцията, тъй като Гарибалди е имал много силна връзка с Капитан Петко Войвода. От своя страна Джузепе Гарибалди е бил навремето Велик майстор на Великата ложа на Италия. Над 300 участници във форума се включиха в дискусията, на която бяха представени научни доклади за живота и делото на италианския революционер и защитника на Родопите.

"Двама титани - една идея - свобода", така определи в своята реч към участниците в конференцията Пенка Чакалова - Генева, правнучка на Митрю - брат на Капитан Петко Войвода. "През 1866 година съдбата преднамерено среща едва 22 годишния Петко Войвода с Джузепе Гарибалди. Петко жадно поглъща наставленията на този национален герой на Италия", отбеляза още потомката на Капитан Петко Войвода.

Световната конференция на Гарибалдийските ложи приключи с тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника на Капитан Петко Войвода в Борисовата градина в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България