Математиката също е изкуство

Математиката също е изкуство.

Казал го е немският философ Освалд Шпенглер и както знаем, германците рядко грешат. А в Разград засега нямат нито математици, нито немци.

„Лудогорец“ направи 0:0 с „Базел“ и започнаха сметките, защото седмици по-рано шампионът на България завърши 1:1 в Швейцария срещу същия съперник. По правилото за головете на чужд терен „орлите“ излязоха трети в класирането. И двата отбора са с по две точки, но „Лудогорец“ е трети преди последните срещи от група A на Шампионската лига. Мястото дава право на участие за 1/16-финалите в Лига Европа. Дотук всичко е цветя, рози - звучи страхотно. Футболът обаче понякога е и математика.

Кой кого ще изпревари в класирането, ако „Лудогорец“ падне в Париж? Всичко звучи като задача с повишена трудност. „Лудогорец“ изпълни първата част от мисията - остана пред „Базел“ след директните мачове. Но 0:0 може да се окаже и коварно. Ако "Лудогорец" бе спечелил, можеше да отваря шампанското. Като че ли двата отбора си размениха "домакинствата" - българите бяха по-силни на "Санкт Якоб", а швейцарците - на "Васил Левски".

Сега съдбата на Светослав Дяков и компания е в ръцете на Арсен Венгер и "Арсенал". В Разград трябва да се молят, че мениджърът да не пусне резервите си срещу „Базел“. А Венгер многократно е доказвал, че обича да експериментира, когато мачът е формален. Особено предвид тежката британска коледна програма, където се играе в чест на Дядо Коледа.

„Арсенал“ няма реален шанс в Швейцария, защото и да бие, ще стане първи само ако „Лудогорец“ поднесе изненада срещу ПСЖ. Това пък французите едва ли ще го допуснат, защото искат първото място в групата. На същото мнение е и Клаудиу Кешерю.

„Може да се каже, че и „Лудогорец“, и "Базел" ще загубят последните си мачове“, каза нападателят след мача с швейцарския тим.

Първите думи на Унай Емери, треньор на ПСЖ, след равенството 2:2 с „Арсенал“ бяха, че иска победа над „Лудогорец“.

„Няма да подценим българите, защото успех ще ни гарантира първото място в групата, а това е нашата цел“, каза Емери.

След многото сметки може печеливш да се окаже последният в класирането - „Базел“. Швейцарците ще се хвърлят с всички сили срещу „Арсенал“ и могат да вгорчат живота на българския тим дори с равенство. Поражения при „артилеристите“ няма да има, защото едва ли се надяват на ново българско чудо на "Парк де Пренс".

Джентълменството отдавна е история във футбола дори за човек като Арсен Венгер. А дори да пусне резервите си, никой няма да го обвини. Той вече е на осминафинал, а от него искат на всяка цена титла във Висшата лига.

Много сметки и математика. И все пак "Лудогорец" може да се гордее, че е част от тях кръг преди края.

АКЦЕНТ:

Кешерю отписа мача във Франция

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ