Матео Ренци подаде оставка след загубата на референдума

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка след като претърпя тежко поражение на референдума по плановете му за конституционна реформа, съобщи Би Би Си.

В среднощно изявление Ренци пое отговорност за изхода от вота и заяви, че сега лагерът "Не" трябва да излезе с ясни предложения.

Реформата е подкрепена от 42-46 на сто от гласувалите, отхвърлят я 54-58 на сто, показват прогнозни резултати, оповестени от държавната телевизия RAI. Избирателната активност достигна почти 70%.

Допитването се смяташе за барометър за настроенията срещу елита в Европа. Предлаганите промени трябваше да направят по-ефективна работата на парламента, но гласоподавателите видяха шанс да демонстрират недоволството си от премиера.

Популистките партии подкрепиха отрицателния вот. Еврото загуби от стойността си спрямо долара веднага след обявяването на прогнозните резултати на фона на нарастващо безпокойство за финансовата стабилност на третата икономика в Еврозоната.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен поздрави в Туитър антиимигрантската италианска формация Северна Лига.

„Италианците обърнаха гръб на Европейския съюз и Ренци. Трябва да се вслушаме в този копнеж за свобода на народите“, написа Марин льо Пен в социалната мрежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа