Матю Макконъхи - Златното момче на Тексас

Матю Макконъхи е голямата звезда в „Тъмната кула“ - най-новата екранизация по Стивън Кинг. Присъствието на този актьор вдига автоматично нивото на всичко, в което той участва и затова дори най-скептичните зрители са спокойни поне за неговото изпълнение.

Макконъхи не е типична Холивудска знаменитост. Той е от Тексас, вярващ християнин и е сред малцината артисти, които не нападнаха Тръмп след избирането му за президент.

Макконъхи сподели в едно интревю, че знаменитостите ще трябва да свикнат, че Доналд Тръмп е новият държавен глава на САЩ и да спрат с истериите. Той добави, че според него е важно президентът да успее в своята работа заради благото на страната. Репликите му не бяха добре приети в средите и от медиите, но за щастие Макконъхи вече е прекалено голям, за да трябва да се страхува от отрицателни реакции в доминираното от ляволиберални фигури и идеи публично пространство. Той си извоюва позиция на свобода и независимост благодарение на внушителна кариера, наситена със страхотни изпълнения.

Матю Дейвид Макконъхи е носител на награди „Оскар“, „Златен глобус“, „Сатурн“, „Сателит“, „Златна камера“, „Изборът на публиката“ и награда на „Гилдията на киноактьорите“. Името му е грее в надписите на заглавия като „Време да убиваш“, „Контакт“, „Амистад“, „Сватбеният агент“, „Царството на огъня“, „Адвокатът с линкълна“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Вълкът от Уолстрийт“, сериалът „Истински детектив“ и други.

Той започна като сериозен драматичен актьор през 90-те години на миналия век, после стана секс-символ в романтични и приключенски комедии, в които показваше своето изваяно плажно тяло, а в началото на новия век отново се завърна сред големите момчета и зае мястото си сред най-класните актьори на своето поколение. В последните години той достави страхотни изпълнения във филми като „Убиецът Джо“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Кал“, „Вълкът от Уолстрийт“. Наложи се и в телевизията с брилянтна игра във феноменално успешния първи сезон на „Истински детектви“. Образът на Маккьонъхи се превърна в културен феномен и вдъхнови стотици статии и анализи.

Макконъхи е роден на 4 ноември 1969 г. в малкото американско градче Ювалди, Тексас. Майка му Mери „Кей“ Кетлийн, е преподавателка в детска градина и писател, а баща му, Джеймс Доналд Макконъхи, е бивш играч в отбора по американски футбол Грийн Бей Пакърс, който има петролен бизнес.

Макконъхи израства и учи в тексаския град Лонгвю. По време на ученическите си години той е избран за най-красив ученик в годишника на гимназията. През 1988 г. прекарва една година в градчето Уорнървал, Австралия, по програма за образователен обмен. През 1989 г. Матю продължава образованието си в Тексаския университет, където изучава филмово и телевизионно изкуство.

Започва кариерата си с няколко реклами и му е дадена малка роля в „Dazed and Confused“ (1993). След като получава малки роли в няколко филми („Angels in the Outfield“, „Return of the Texas Chainsaw Massacre“ и „Boys on the Side“), Макконъхи прави удар с ролята си на адвокат Джейк Бриганс във „Време да убиваш“ (1996) по романа на Джон Гришам.

Преди 11 години Макконъхи се запознава с бразилския модел, дизайнер и участник в телевизионни продукции Камила Алвес. Преди пет лета двамата сключват брак в Остин, Тексас, където живеят. Матю и Камила имат три деца, от които две момчета и едно момиче.

 

Качва 20 килограма за ролята в „Злато“

Макконъхи е известен с драматичните преобразявания за роля. Той отслабна драстично, за да изиграе болния от СПИН каубой Рон Уудроф в драмата по действителни събития „Клубът на купувачите от Далас“.

А за една от последните си роли – в приключенската драма„Злато“ - Матю Макконъхи трансформира фигурата си с „диета“ от чийзбургери, която особено много му допада.

 

За него

Невероятен импровизатор

Матю Макконъхи е дар за всеки режисьор. Той е майстор импровизатор. В сцената от „Вълкът от Уолстрийт“, в която неговият персонаж обяснява на героя на Леонардо ДиКаприо важните неща от брокерския бизнес е ярка илюстрация на таланта на Матю да подхожда нестандартно и креативно към епизоди с диалог. Той обогатява кадъра, насища порстранството, вкарва свои маниери и малки трикове. Страхотна работи свърши по филма, ще се радвам скоро пак да работим заедно.

Мартин Скорсезе, режисьор

 

Научих толкова много от него в „Истински детектив“

Матю е великолепен мъж и актьор, от малка съм му фенка. Не се учудвам, че толкова много жени въздишат по него. В „Истински детектив“ той създаде наистина легендарен образ. Аз имах малка роля и за мен беше привилегия да бъда на една снимачна площадка с хора като него и Уди. Гледах и попивах. Научих толкова много от Матю Макконъхи в „Истински детектив“. И по време на снимките и после като гледах готовия продукт.

Александра Дадарио, актриса

 

Матю е един от най-добрите

Матю е един от най-добрите актьори, с които съм работил. Толкова съм щастлив, че бяхме част от успеха на сериала „Истински детектив“. Страхотен сценарий, великолепен екип, вдъхновяваща работна атмосфера. Успяхме да развием образите с в различните епизоди, имахме време за истинска актьорска работа. А Макконъхи е майстор на преобразяването и потапянето в персонаж. Голяма работа е.

Уди Харелсън, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети