Мафията осиротя (ИНФОГРАФИКА)

Звяра издъхна в затворническа болница часове, след като навърши 87 години

Бившият капо ди тути капи Салваторе “Тото” Риина, един от най-страховитите кръстници в историята на сицилианската мафия “Коза ностра”, почина болница, докато излежаваше многобройни доживотни присъди за организирането на кървав план за елиминирането на италиански ловци на мафиоти, съобщиха информационните агенции.

Риина, за когото се смята, че е поръчал убийствата на над 150 души, бе в състояние на изкуствена кома, тъй като здравето му се влоши преди няколко дни след две операции за лечение на рак.

Мафиотският бос, известен като Звяра, заради кръвожадния си нрав, или Късия, заради ръста си от 158 см, почина вчера рано сутринта, ден след като навърши 87 години. Смъртта му бе обявена от болничното крило на затвор със строг тъмничен режим за опасни престъпници в Парма, Северна Италия. Там той излежаваше 26 доживотни присъди за убийства в периода 1969-1992 г. Сред жертвите му са известните магистрати Паоло Борселино и Джовани Фалконе, които работят неуморно, за да изправят пред съда група от 300 гангстери. И двамата са взривени в автомобилите си през 1992 г.

0203_2

Сред най-безскрупулните поръчкови убийства на Тото Риина е и това на 13-годишния Джузепе ди Матео, който е отвлечен заради намерението на баща му да издаде мафиотски тайни на полицията. Момчето е удушено след 779 дни в плен, а тялото му е разложено с помощта на киселина. В друг подобен случай Риина нарежда елиминирането на 11 роднини на издайник от клана.

Тото Риина е роден в Корлеоне, Сицилия и когато е на 13 години баща му и брат му загиват, докато се опитват да обезвредят бомба от Втората световна война, за да извлекат барута от нея. На 19 г. убива първата си жертва. По-късно става част от клана “Корлеоне” на Лучано Лиджо заедно с Бернардо Провенцано, който оглавява “Коза ностра” след ареста на Звяра. Риина бързо се издига и след като през 1974 г. Лиджо е задържан, кръвожадният бос оглавява престъпния синдикат, който поддържа връзки и с калабрийската мафия Ндрангета.

След смъртта на Борселино и Фалконе, които се превръщат в истински светци, паднали в битката с мафията, полицията активизира действията срещу “Коза ностра”. Звяра е заловен през 1993 г. в апартамент в Палермо след сигнал от негов конкурент в престъпния бранш.

Отказва да сътрудничи, а по-рано тази година е подслушан да казва, че “не съжалява за нищо”. “Никога няма да ме пречупят, дори и 3000 г. да ме държат зад решетките”, казва босът.

Мафиотската традиция е продължена от двамата синове на Риина Джовани и Джузепе, които остават лоялни на баща си. Джовани също излежава доживотна присъда за 4 убийства, а Джузепе прекарва няколко години в затвора. Звяра има и две дъщери, които обаче не успяват да го посетят за последно в затвора в Парма, тъй като едва в четвъртък правосъдният министър Андреа Орландо дава разрешение за това заради тежкото състояние на мафиота.

Днес италианските следователи сочат Ндрангета за най-мощния синдикат в Италия, най-вече благодарение на ролята си на най-голям вносител на кокаин от Южна Америка.

Мнение на прокурор

Престъпността се влива в политиката

Починалият отнесъл много тайни в гроба

Дни на бомбени атентати и престрелки може и да са отминали, но “Коза ностра” продължава да действа, вливайки се в политиката, предупреждава Амброджо Картозио, прокурор с 20-годишен стаж в борбата с организираната престъпност.

“До голяма степен сме отслабили военния апарат на мафията, кланетата приключиха, убийствата са редки. Но мафията преминава през генетична модификация”, коментира Картозио пред АФП.

“Политическият сектор до голяма степен позволи инфилтриране на синдикатите в социалните тъкани и днес присъствието на мафията в политиката е далеч по-голямо от преди”, отбелязва прокурорът.

Според Пиетро Грасо, председател на Сената и бивш магистрат, битката не е приключила.

“Риина отнесе със себе си много тайни, които щяха да помогнат в разкриването на алиански, политически връзки, вътрешни и външни сътрудници на мафията”, каза той.

“Мъж на честта” наредил убийство на дъщеря си

Негов син отказал да изпълни заповедта

Пино Скадуто, глава на мафиотския клан Багерия в Сицилия, който наредил убийството на дъщеря си заради любовна афера с майор от полицията, бе арестуван в края на октомври, след като синът му отказал да изпълни заповедта.

Следователи, които преглеждали затворническата му кореспонденция, открили текст за “подарък”, който искал да й даде. Скадуто бил освободен през април, като казал тогава на сина си да я убие, защото “станала информатор”. Но Скадуто-младши се колебаел. “Не искам да го направя. Ако го искаш, свърши го сам. Защо да се занимавам с твой проблем. Аз съм на 30 г.”, казал синът според разговор, подслушан от полицията. Мафиотският бос опитал да възложи задачата на друг, но той отказал заради семеен спор.

“Мафиотите твърдят, че били мъже на честта. Но къде е честта в това да наредиш убийство на детето си”, коментира вътрешният министър Анджелино Алфано.

НАХОДКА СЛЕД АРЕСТ

Десетте мафиотски заповеди*

*Списъкът с тези 10 заповеди бе намерен сред документите на сицилианския мафиотски бос Салваторе Ло Пиколо при ареста му в Италия през 2007 г. Той бе един от наследниците на “капо ди тути капи” (боса на всички босове) на “Коза ностра” след ареста на Бернардо Провенцано през април 2006 г.

1. Никой не може да се запознава директно с друг човек от нашите приятели. Винаги трябва да има трети човек за посредник.

2. Никога не поглеждай към жените на приятели.

3. Никога не трябва да бъдеш виждан с ченгета.

4. Не ходи по кръчми и клубове.

5. Винаги трябва да си на разположение на Коза Ностра - дори жена ти в този момент да ражда.

6. Уговорките за среща трябва да се спазват стриктно.

7. Към съпругите си трябва да се отнасяме с респект.

8. Когато приятели ви поискат информация, отговорът трябва да е истината.

9. Не може да се присвояват пари, които принадлежат на приятели или на семействата им.

10. Хора, които не могат да са членове на Коза Ностра: някой с близки роднини в полицията; някой с предател в семейството; някой, който се държи лошо и не спазва принципите на морала.

Според сп. “Шпигел”

Групировките печелят поне 10% от БВП на Италия

Комбинираните приходи на всички мафиотски организации в Италия са около една десета от брутния вътрешен продукт на страната, който за 2016 г. е 1,67 трилиона евро, изчисли миналата седмица сп. “Шпигел”. Предвид, че в БВП влизат и доходи от проституция и търговия с наркотици, този дял може да е дори по-голям.

По данни на изследователския институт “Демоскопика” Ндрангета - най-мощният мафиотски клан пред последните години, е направил повече пари през 2013 г. от “Макдоналдс” и “Дойче банк” взети заедно - 53 млрд. евро. Според “Демоскопика” за тази година тази групировка е спечелила еквивалента на 3,5% от БВП на Италия. Докладът сочи, че Ндрангета има около 400 ключови агенти в 30 държави, но в дейностите й са въвлечени поне 60 000 души в целия свят.

Преди това италианската бизнес асоциация “Конфезерченти” изчисли, че мафията е генерирала приход за 2012 г. в размер на 140 млрд. евро. Тогава бе пресметнато, че синдикатите разполагат с резерви от €65 млрд., което ги превръща в най-голямата банка в Италия.

Година по-късно вътрешното министерство в Рим обяви увеличение на мафиотските приходи на годишна база с 43% до 200 млрд. евро. “Това е повече от бюджета на Европейския съюз”, възмути се тогава Джовани Брауци, директор в италианското МВР.

В последните години мафията на Ботуша се опитва да се внедрява и в един от малкото развиващи се сектори – грижата за преселници. През май властите задържаха 68 души в Калабрия, които участвали в схема за източване на евросредства с помощта на бежански център. Подобна акция имаше и през 2015 г. в Рим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа