Махат незаконни билбордове в София

Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Масови проверки за нерегламентирани билбордове, рекламни табели и винили по фасади и огради стартира Столична община в центъра и по големите булеварди на София. С особено внимание се следи наличието на разрешителни и качеството на монтажа на билбордовете в частни терени. В столицата, по официални данни от общинските регистри, те са над 500, разположени в дворове, автокъщи, автомивки, бензиностанции, паркинги и т.н. Най-много съоръжения от този тип има по големите булеварди.

Още в първите два дни на инспекцията по бул. “Черни връх” екипите са установили значителен брой рекламни съоръжения, които изобщо не са картотекирани в системата или срокът на разрешителните за тях е изтекъл.

“Става въпрос за 14 билборда и всичките са в частни имоти. Много често собствениците, с цел да получават наем от рекламното съоръжение, се договарят с фирми, но се оказва, че не всички елементи са минали узаконяване”, обясниха пред “Труд” от Столичен инспекторат.

На терени частна собственост често съоръженията са поставени в нарушение, като най-срещано е излизането на очертанията на съоръжението извън рамките на имота. При установени нередности на собственика на билборда се издадва предписание за преместване в границите на имота или за демонтиране.

“Това, че открихме още на първото трасе толкова много незаконни билбордове, е много тревожно”, коментира Иво Пенев, началник на контрола върху рекламната дейност в инспектората. Според него, ситуацията по другите големи пътни артерии в града не е по-различна. В петък започнахме проверка и по бул. “Тодор Александров”, където също липсват данни за много от съоръженията. Ще продължим и по бул. “Царица Йоана” на територията на район Люлин, за да може да се обхване цялото протежение от началото на бул. “Тодор Александров” чак до западната дъга на околовръстния път, обясни Пенев.

В екипите участват представители на инспектората, главния архитект и районната община. “Работим по карта, в която са маркирани всички съоръжения с издадени разрешения за поставяне. Онези, които открием на терен, но липсват в картата и регистъра, са незаконни”, посочи Иво Пенев. Инспекцията ще продължи по “Драган Цанков”, “Симеоновско шосе”, “Цариградско шосе” и др.

Освен това, всички билбордове ще бъдат преправени по новия типов проект, според който визията им трябва да отговаря на буквата “Г”, а не както досега - тя да е Т-образна. Заради това в столицата тече масова подмяна на рекламните табла. Тя става постепенно, като изискването е всеки новопоставен билборд да бъде Г-образен. То е в сила от две години, но не предвижда краен срок за подмяната им. Тя става при изтичането на срока на разрешението. При подновяването му собственикът е длъжен да постави рекламен елемент от новия тип. Разрешенията се издават за срок от 10 години, но се предвижда в новата наредба за преместваемите обекти той да бъде съкратен наполовина.

Успоредно с проверките на билбордовете тече и премахване на фирмени информационни табели от уличните стълбове в София. “Много от обектите, за които са били предназначени, вече не съществуват. През изминалата седмица бяха свалени 20 в района на НДК, а в момента се подготвя свалянето на нови 30 по Южната дъга”, съобщиха още от Столичен инспекторат. През 2017 г. след сигнали са демонтирани 279 подобни табели.

Главният архитект Здравко Здравков:

Безконтролното поставяне на реклами нарушава

визията на центъра

Здравко Здравков

Главният архитект на София, Здравко Здравков предложи изменение в наредбата за преместваемите обекти, което въвежда значителни промени в досегашния регламент и предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет.

“Мотивите за тези промени са свързани с влошаването на качеството на градската среда поради прекаленото насищане с реклама и преместваеми обекти”, обясни пред “Труд” арх. Здравков. Сега из града могат да се видят много видове и формати рекламни елементи и безконтролно брандиране на витрини и фасади. Освен всичко друго, това нарушава визията на историческата част на града и създава светлинно замърсяване в тъмната част от денонощието, посочи той. Поставянето на маси, фризери, подиуми, кашпи и билбордове по тротоарите пък влошава достъпността на градската среда.

Сред новите моменти в наредбата е забраната за поставяне на реклами по транспортно-комуникационните съоръжения (надлези и мостове). Друго е въвеждането на изискване за рекламните стикери по витрините на търговските обекти, разположени в партерните етажи на жилищни сгради. Те вече няма да могат да заемат повече от 20% от площта на витража, за да не загрозяват фасадите. На много места сега може да се видят рекламни винили, които покриват цялата витрина. Огромните фирмени тотеми, които се виждат отдалеч и се поставят най-вече от заведения и търговски вериги, ще трябва да бъдат с височина до 12 метра. Реклами няма да се допускат в терени на съществуващи детски заведения, училища и читалища.

Опасни табели висят

над главите ни

“Целта ни не е да санкционираме, а да бъдат премахнати опасните конструкци”, обясни Иво Пенев, началник на контрола върху рекламната дейност в СИ.

В центъра на града масово се поставят информационни табели по фасадите, без проект и узаконяване. Много сгради в района и без това са стари и се рушат, а табелите по тях създават допълнителна опасност за преминаващите отдолу пешеходци, обясни Иво Пенев от Столичен инспекторат. Проверка през седмицата е започнала и по тази линия. Целта е те да бъдат премахнати.

Акцията стартира по ул. “Пиротска” в отсечката от бул. “Стефан Стамболов” до бул. “Константин Величков”. “Към момента от 30 проверени обекти 20 са притежатели на незаконно поставени големи по размер рекламни конструкции. С цел да избегнат налагане на глоби петима собственици вече ги демонтираха”, посочи началникът на контрола върху рекламната дейност в Столичен инспекторат.

За да бъдат законни подобни елементи трябва стриктно да бъде спазено условието да са монтирани единствено на партерната част на сградата, а проектът да бъде одобрен от главния архитект на съответната районна администрация, обясни Иво Пенев. На собствениците, които не демонтират доброволно нерегламентираните табели, ще бъдат налагани глоби от 1000 до 3000 лв. на физически лица и от 5000 до 20 000 лв. на юридически лица.

“Целта е не да бъдат налагани санкции на всяка цена, а да бъдат отстранени превантивно всички самоволно поставени конструкции от старите сгради, защото представляват потенциална опасност при падане”, уточни Пенев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България