Махат таксите за забавачка в две варненски общини

В община Дългопол и община Вълчи дол отмениха таксите за детски ясли и градини от 1 септември. Решението е на местните общински съвети.38 лева беше таксата в община Вълчи дол на месец, но родителите вече няма да плащат, обясни за "Труд" председателят на местния парламент Георги Тронков.

Целта е да се увеличи посещаемостта в забавачките и да бъдат обхванати всички 80 деца от общинския център и близките 6 села, в които има създадена добра база за целодневно обучение и възпитание.

Необхванатите деца в община Дългопол са около 190, но половината са заминали със семействата си зад граница, посочи кметът Георги Георгиев. За останалите отпада досегашната месечна такса за ясла и забавачка в размер на 36 лева.ОбС е взел решението, за да се обхванат децата от малцинствата в по-ранна възраст и така да се гарантира по-добрата им подготовка за училище.

Без това досега плащаха само част от родителите и по-справедливо е тогава всички да не плащат, каза кметът. Отпадането на таксите ще носи с 40 000 лева по-малко приходи в местния бюджет, но парите ще се наваксат с държавната субсидия за дете при редовна посещаемост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони