Махат управителите на КОЦ-Пловдив и МБАЛ "Свети Мина"

Комплексен онкологичен център

Дните на д-р Красимир Вальов и д-р Галина Карауланова като управители съответно на КОЦ (Комплексния онкологичен център) в Пловдив и на МБАЛ "Свети Мина" са преброени. Последната дума за съдбата им ще имат общинските съветници на предстоящата на 10 ноември (четвъртък) сесия на местния парламент.

Ресорният за здравеопазването зам.-кмет Розалин Петков е внесъл предложение в Общинския съвет за освобождаването на шефовете на две от най-големите общински здравни заведения. На 17 октомври бе избран от пловдивската колегия за "Лекар на годината" в категорията "Мениджър на лечебно заведение", а 3 седмици по-късно е на път да се раздели с поста си след разкритията на Нова телевизия за порочни медицински практики в КОЦ, сбъркани диагнози и извършени ненужни операции на онкоболни пациенти.

Самият д-р Вальов твърди, че назначената вътрешна проверка не е установила нарушения. Далеч по-малко от световните стандарти от 2% са разминаванията между хистологичните изследвания, правени по време на операцията, и повторните, които стават ясни след нея - за последните 15 месеца има 20 такиви случая при всички 3500 пациенти, което е едва 0,57%.

Назначената на 5 януари 2016 г. д-р Галина Карауланова ще се раздели с поста управител, тъй като МБАЛ "Свети Мина" продължава да акумулира по 90 000 лв. дългове. Те са над 2 млн.лв. и след като ОбС отпусна 1 млн. на лечебното заведение за покриване на стари задължения. В началото на октомври персоналът на МБАЛ "Свети Мина" излезе на протест заради забавени и неизплатени заплати, а лекарите и сестрите се оплакаха, че вземат 80% от месечните си възнаграждения. Нов управител на  на бившата Първа градска болница вероятно няма да се търси, тъй като се планира тя да се влее в МБАЛ "Свети Пантелеймон" и се ръководи от нейния топмениджър д-р Петко Недев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони