Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Палестинският президент Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина. Той пристигна на посещение в Брюксел за неформален обяд с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и с министрите на външните работи на държавите-членки.

Според Абас признаването на държавата Палестина би насърчило палестинския народ да се надява за мир и не пречи на преговорите за региона.

Могерини повтори позицията на Европа за Йерусалим като споделена столица на двете държави. "Искам отново да уверя президента Абас и неговата делегация в твърдия ангажимент на ЕС за решение на базата на две държави с тяхна обща столица Йерусалим – на Израел и Палестина. Това е била и си остава европейската позиция, базирана на споразумението от Осло и на много резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Противопоставяме се на политиката на заселване, която смятаме за незаконна от гледна точка на международното право", каза тя.

"Българското председателство смята, че е много важно да се намери единен европейски подход към палестинския въпрос. Всякакви едностранни действия само могат да влошат ситуацията. Трябва да работим за това да създадем условия за възстановяване на мирния процес и за намаляване на напрежението в региона", коментира

българският министър на външните работи Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа