Мая дава заден

Мая Манолова

Нинова се опитвала да я вкара в играта за кмет, за да я ликвидира след загубата

Заплатата на омбудсмана е около 8000 лв.

Няма да се кандидатира за кмет на София

Мая Манолова няма да играе за кмет на София, научи “Труд” от високопоставени партийни източници. Омбудсманката се отказала след разговор с политически играчи, които и представили реалната картина.

Дългото уговаряне на Мая Манолова било част от плана на Корнелия Нинова да я вкара в битката за кмет на столицата и след като загуби да я елиминира като политически играч. След изборния провал се прекъсвали всички възможности за кариера на омбудсманката.

Освен това Манолова била попитана как си представя да победи в синя София, в която традиционно се гласува за десни кандидати. Изтъкнат бил и аргументът, че столичани не биха допуснали кюстендилка начело на общината. В най-оптимистичния вариант като кандидат за кмет омбудсманката можела да стигне само до балотаж, където да загуби от кандидата на ГЕРБ.

Манолова била предупредена, че включването є в състезанието за градоначалник би означавало край на нейната професионална и политическа кариера.

На Манолова било обяснено, че е здравословно да изкара мандата си на омбудсман докрай и от тази позиция да изчака да и се отворят нови възможности. Едната от тях била да стане служебен премиер, в случай на предсрочни избори, а втората да се хвърли в битката за лидер на БСП.

Мандатът на Манолова за омбудсман изтича догодина. По закон омбудсманът има право на два мандата, но още в началото на тази година Мая Манолова заяви в свое интервю, че едва ли ще бъде избрана за втори мандат. Такъв е възможен само при договорка с управляващите. Впрочем, Манолова зае поста именно с благословията и гласовете на част от депутатите от ГЕРБ. Заплатата на омбудсмана е колкото на конституционен съдия, т.е. около 8000 лв. с класовете за трудов стаж.

През юли висши кадри на БСП, политолози и социолози се надпреварваха да твърдят, че Манолова е най-подходящия кандидат на столетницата за кмет на София. Изследвания сочеха, че столичани биха заложили на някой, който се интересува от проблемите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика