Мая Манолова даде на КС промените в Закона за държавния служител, с които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия

Омбудсманът Мая Манолова атакува днес пред Конституционния съд промените в Закона за държавния служител, според които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия и се въвежда ограничение за постъпване на държавна служба на определени категории граждани, сред които и ранно пенсиониралите се, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 г. Според Манолова промените са в нарушение на конституционните социални права – на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване, равенството на гражданите пред закона и принципите на правовата и социалната държава.

В жалбата общественият защитник посочва, че „законодателят е създал „законодателен акт”, с който разпорежда пряко и непосредствено масово прекратяване на служебните правоотношения със стотици и хиляди държавни служители“.

По думите й прекратяването на служебното правоотношение по този начин накърнява правната сигурност при добросъвестното упражняване от гражданите на правото им на пенсия. Така се отнемат вече придобити от гражданите права и по този начин не просто се разколебава, а направо се руши доверието на гражданите в държавата и закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България