Мая Манолова: Демографската криза е проблемът на проблемите за България

Националният омбудсман Мая Манолова изрази своите притеснения и критики към проектобюджета за следващата година пред БНТ. Тя уточни, че е изразила своето становище по отношение на трите бюджета единствено и само от гледна точка на гражданските права - на социалните, трудовите и икономическите, които се засягат от трите бюджета.

"Няма как да не съм притеснена от разширяващата се и ескалиращата практика през законите за бюджета да се променят множество други закони без обществено обсъждане, без дебат, което създава една непредвидимост и една несигурност у гражданите какво и как внезапно може да бъде променено. При това става дума за разпоредби, които се отнасят до основни права на гражданите."

Например през закона за Здравната каса се променят 16 други закона - без обсъждане, без дебат, без предварителна информация. През държавния бюджет се променят 11 други закона и още няколко в третия, каза Манолова.

"В една от предложените промени в Закона за държавния служител реално ще остави на улицата няколко хиляди души от 1 януари, защото за предсрочно пенсиониралите се служители на МВР, на отбраната и в други сфери, където има ранно пенсиониране, се въвежда несъвместимост, което означава, че от 1 януари са без работа. Нещо се прави на тъмно, нещо се прави изненадващо, нещо се прави зад гърба на гражданите. И още по-драматично е това, когато се отнемат права без изобщо да те информират за това и няма как да остана безразлична. Всъщност хората, които ще останат без работа бяха прочели текстовете и те ме помолиха да ги защитя."

По отношение на демографската политика, Манолова също изрази своето притеснение. Тя заяви, че уважава приоритетите на правителството - като образование, доходи, но демографската криза е проблемът на проблемите за България. На практика не се променят и със стотинка социални плащания, които се отнасят до отглеждането на деца.

"Всъщност в Закона за семейните помощи за деца средномесечният доход, до който се предоставят месечни помощи остава същия - 450 лв. Остават същите и детските надбавки - 40 лв. за първо, 90 лв. за второ, 135 лв. - за трето, които са крайно недостатъчни. Не успях да се преборя за този подоходен критерий. Не успях да се преборя и за това да има такси в задължителните забавачки. Това, което също ме притеснява е, че започва да се говори, че добре би било да се отнеме втората година майчинство."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България