Мая Манолова: Докато министрите се сменят, деца прекарват детството си зад решетки

Националният омбудсман Мая Манолова отправи апел към правосъдното министерство да бъде внесен за разглеждане проекта на закона за детското правосъдие. Докато институциите обсъждат, а правосъдните министри се сменят, детството на някои деца минава зад решетките, каза тя при посещението си в Сливен.

"Този проект на закон изработихме заедно с министъра на правосъдието в предния мандат. Един много модерен закон, който дава съвременни решения на въпросите, свързани с децата в конфликт със закона. Той предвижда и закриването на всичките шест социално-педагогически интерната в страната" - заяви Манолова.

Тя допълни, че единственият закрит интернат е този в сливенското с. Драгоданово. Това стана след серия от проверки на Манолова, при които бяха констатирани драстични нарушения, ненормални условия за живот и за образование, случаи на сексуално насилие.

"В крайна сметка и без закон закрихме интерната в Драгоданово. МОН и други институции свършиха много работа, за да се прецени за всяко дете дали да бъде върнато в семейството, или да бъде настанено в център от резидентен тип. Но останалите пет интерната продължават да съществуват. А там са настанявани деца не за престъпления, а за простъпки като бягство, скитничество, проституция, тоест за действия, за които възрастните не носят отговорност. В тези интернати децата са в невъзможна среда, което е много ясен показател що за общество сме, след като нехаем по най-важните теми от живота" - допълни Манолова.

Омбудсманът на републиката откри в Сливен Петата национална среща на училището за лидери "Академия по толерантност", организирана от център "Амалипе". В срещата участват близо 150 деца - председатели на ученическите парламенти от различни училища в страната.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България