Мая Манолова: Машинното гласуване е най-важното условие за честни избори

Не съм очаквала, че институциите до такава степен ще неглижират своите ангажименти, че в един момент ще обявят, че не могат да изпълнят разпоредбите на закона. Това коментира пред БНР омбудсманът Мая Манолова по повод вчерашното решение на ВАС, който постанови, че на предстоящия пресрочен парламентарен вот във всички секции трябва да бъдат осигурени машини за гласуване. Манолова допълни, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване до като се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина.

Според Мая Манолова е било възможно да си предприемат необходимите стъпки, за да се осигурят машини за гласуване, но това не направено:

"Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. Можеше това да бъде възложено на български производители, коментира още омбудсманът и допълни: Можеха да се направят много неща. Текстовете (на закона – бел.ред.) са пределно ясни, още повече волята и на това мнозинство в парламента беше препотвърдена при отварянето на кодекса през месец май 2016 година... Беше пипано точно в текстовете, които се отнасят до машинното гласуване, като тогава се направи една поправка – възможността на ЦИК да организира машинно гласуване в до 500 секции на президентските избори, беше променена с текст, който я задължаваше да го направи в точно 500 секции."

"Тоест и това парламентарно мнозинство - през 2016 година, през месец май – разсъждаваше по темата "машинно гласуване". И не промени нищо - не отложи възможността, всъщност задължението, да се провежда машинно гласуване- задължително след президентските – на всички последващи избори, отбеляза още Мая Манолова.

Манолова определи аргументите, че машинното гласуване може да не бъде приложено във всички секции на предстоящия вот, като абсурдни и "правни небивалици" и отново отбеляза, че депутатите са знаели какво пише в Изборния кодекс, но не са го променили:

Ако ЦИК по някаква причина, са смятали, че е невъзможно да изпълнят този законов текст – за последен път кодекса беше отворен в края на месец октомври – седмица преди президентските избори, тези промени – че отлагат с още една година или колкото време им трябва да се организира машинното гласуване – тези промени мажеха да бъдат напвени тогава. Че ще има предсрочни парламентарни избори се знае буквално от деня на втория тур на президентските избори – имаше три месеца време да се промени закона.

Според Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика