Мая Манолова: Нека партиите дарят част от субсидиите си на Хитрино

След като политическите партии не си пипнаха субсидиите от 11 лв. на глас, нека сега преведат част от парите на бедстващите хора след взрива в Хитрино. За това призова омбудсманът Мая Манолова пред БТВ.

Тя посочи, че се е срещнала със засегнатите от тежкия инцидент и най-силно се е впечатлила от желанието на едни пострадали да помагат на други: „Ние наистина сме добри хора, но го проявяваме в такива кризисни ситуации”. Екипът на Манолова е предоставил на общината 555 ваучера за продукти на стойност 11 100 лв., останали от кампанията „Великден за всеки”, както и по 5 ваучера на човек (по 100 лв.) за настанените в кризисния център в Шумен евакуирани.

Манолова коментира, че впечатлението й е че властите наистина правят всичко по силите си, за да установят виновните за трагедията. „Поех ангажимент да дишам във врата на институциите, но те да си свършат работата докрай”, подчерта Мая Манолова, която посочи, че ще следи дали държавата ще остане ангажирана и след като събитието слезе от първите страници.

По отношение на промените в изборните правила, тя коментира: „Обяснението за това партиите да не направят нищо за промяна на избирателната система е същото като това, че не пипнаха партийната субсидия – желанието им да запазят статуквото, което ги устройва: сигурните пари, които има и властта, която имат над гражданите”.

Според нея, макар мажоритарната система сама по себе си да не е съвършена, при 2,5 млн. подкрепили я, тя трябва да бъде въведена и само в България подобен референдум остава без последствия.

Манолова коментира, че като омбудсман вижда как институциите застават не на страната на гражданите, а на монополистите и даде пример с КЕВР, Столичния общински съвет и Конституционния съд, които подкрепили „Топлофикация-София”. Общественият защитник анонсира, че ще се бори срещу таксите за юрисконсулт, които надуват сметките на абонатите с просрочени задължения.

Тя анонсира и кампания против пилеенето и разхищаването на храни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България