Мая Манолова: Няма основание за повишаване на цената на парното

Кадър от БНТ/Архив

Националният омбудсман Мая Манолова определи очакваното увеличение на цените на парното, топлата вода и ел. енергията като необосновано. Тя заяви пред БНТ, че с решенията си, Комисията за енергийно и водно регулиране се превръща в основен генератор на инфлация в страната.

Манолова припомни, че последното увеличение на парното беше през октомври миналата година, когато цената на парното е достигнала най-високата си цена. От тогава цената на природния газ на международните пазари не се е увеличила. Така че основания за повишаване цената на парното, практически няма, каза Манолова.

"Още повече, че КЕВР ще започне обсъждане за по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Предложението на "Булгаргаз" е за намаляване даже на цената на природния газ - с 10 стотинки, но е реално намаление. В същото време се предлага цената на топлото да бъде увеличена, което няма никакво солидно обяснение. В същото време продължава да намалява количествата произведена и разпределена топлинна енергия, не намаляват технологичните загуби, намаляват ремонтните дейности, повишават се заплатите в дружествата, а в същото време се повишава цената на парното", каза тя.

Нито един от показателите, които КЕВР представя не се подобрява, каза още Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес