Мая Манолова: Оставащите 20 дни на парламента са достатъчни, за да се реши въпросът за референдума

Снимка: Архив

Смятам, че оставащите 20 дни на парламента биха били достатъчни, при добро желание от народните представители, това Народно събрание да се произнесе по вота на българските граждани за Референдума на 6 ноември. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на първата пресконференция в институцията на омбудсмана за 2017 година на въпрос би ли подкрепила искането на Цветан Цветанов, отправено до бъдещия президент Румен Радев да се удължи времето на настоящия парламент заради проведения референдум.

„Смятам не просто, че е възможно, смятам, че това Народно събрание е длъжно да обсъди, да дебатира и да се произнесе по проведения референдум“, подчерта Манолова. Тя обясни, че по закон срокът за произнасяне е тримесечен. „Народните представители и парламентарните партии би следвало да имат достойнството и куража да застанат пред българските граждани и с действия да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума“, каза Манолова, цитирана от "Фокус". Тя добави, че удължаването на живота на този парламент е абсолютно в правомощията на президента и не се наема да го коментира.

„Замитането на резултатите от референдума би било поредния гвоздей в авторитета на партийната система“, подчерта Манолова. „След първоначалните изявления, че ще се съобразят с референдума и с това какво им е казал народът парламентарните партии не предприеха абсолютно никакво действие за реализиране волята на гражданите“, подчерта Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика