Мая Манолова: Отпадането на ДДС върху дарените храни не работи

Законовият текст за отпадането на ДДС върху дарените храни не работи, защото изпълнителната власт не си е написала домашното и не си е свършила работата и не е готова подзаконовата нормативна база, която реално и на практика да освободи дарените храни от данък добавена стойност. Това каза в интервю за БНР националният омбудсман Мая Манолова преди днешния старт на кампанията "Великден за всеки".

Второто издание на Националната кампания „Великден за всеки“ под патронажа на омбудсмана Мая Манолова започна днес от 11.00 часа с молебен за успех и благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в столичната православна църква „Св. Св. Кирил и Методий“.

Лица на инициативата, насочена към най-уязвимата част от българското общество – пенсионерите, са Миро, Анелия, Криско, Николина Чакърдъкова, актрисата Деси Бакърджиева и колегата й Тончо Токмакчиев, тв-водещият Румен Луканов и баскетболният треньор Тити Папазов.

Във второто издание на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ т.г. отново ще се набират парични средства и храни за възрастните хора, които няма да получат надбавка по случай големия християнски празник. Правителството отпуска по 40 лева допълнително на тези, които получават до 314 лева. Идеята на кампанията е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг.

"Една от нашите задачи във второто издание на кампанията – до края на този месец да накараме три министерства да издадат съответните подзаконови актове, за да имат стимули готовите за милосърдие производители и търговци на храни да го направят и да има повече дарения от храни в навечерието на празника", каза Манолова пред БНР.

Предвижда се в тазгодишното издание на кампанията обхванатите пенсионери да получат ваучер за храна, валиден в 5 хиляди обекта и не по списък "брашно, ориз, макарони", а да могат да закупят това, което е необходимо за празничната трапеза, уточни Мая Манолова.

За целта започва есемес кампания на кратък номер 1255 и открита дарителска сметка, в която хората могат да превеждат дори минимални суми. Кампанията е насочена основно към социално ориентирания бизнес по места да дарява пари и храни, така че да няма гладни хора за големия празник, допълни омбудсманът.

"Специфично за кампанията е, че всеки дарител насочва своята сума към конкретна община и така има и по-сериозни стимули за бизнеса в една местна общност да подкрепи своите си пенсионери за християнския празник. Има доброволческа кампания, която организира гражданите, които пазаруват за себе си, да купят определени хранителни продукти и да ги поставят на определените места, които ние след това, оформено е в хранителни пакети, предоставяме на българските пенсионери."

Резултатите от миналата година сочат събрани дарения за 1 милион лева, с които са били зарадвани 33 хиляди пенсионери с ваучери за храна и още хиляди – с хранителни пакети, припомни Мая Манолова.

"През миналата година имаше общини, в които абсолютно всички пенсионери получиха ваучери за храна, разпределени и предоставени с подкрепата на "Български пощи" в съответните пощенски клонове", каза омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България