Мая Манолова: Още 12 болници са пред фалит, освен тези в Ловеч и Враца

Снимка: Архив

Омбудсманът Мая Манолова призова здравното министерство да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние, информира БНР. Тя съобщи, че освен лечебните заведения във Враца и Ловеч още 12 болници са пред фалит. Манолова организира дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която призова за безлимитно здравеопазване. Омбудсманът обобщи и жалбите, постъпили при нея от началото на годината.

Според Мая Манолова най-много жалби са постъпили заради липса на достъп до медицинска помощ, както и до качествена медицинска помощ, заради липса на достъп до лекарства и до медицински изделия, както и за доплащане на тези лекарства и медицински изделия.

Жалби при омбудсмана са постъпили от съсловните организации на личните лекари, на медицинските сестри, на болнични директори, като медицинските сестри и личните лекари, припомни Манолова, организираха протести заради ниски заплати и тежестта в работата.

Манолова призова Националната здравноосигурителна каса да изплати 150-те милиона лева, натрупани от неизплатена надлимитна дейност за последните години, както и здравният министър най-сетне да представи пред обществеността новия здравен модел за управление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България