Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Парите тази година за здраве са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите, заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова. Хората се оплакват с проблеми до достъпа до болнично лечение и лекари-специалисти, до достъпа на лекарства и медицински изделия, добави тя.

Манолова заяви, че 15 болници са в много тежко финансово състояние. Тя допълни, че проблемите на здравната системата ще започнат да се оправят със смели стъпки - като това да се премахнат болничните лимити. Омбудсманът призова да се изплатят надлимитните дейности на болниците, тъй като работа е свършена.

"Драматично тежко е финансовото състояние на редица болници. Похвално е, че правителството отдели средства за болниците във Враца и Ловеч, но в същия финансов колапс се намират поне още 15 болници - в Стара Загора, Видин, Димитровград, Шумен, Дупница... Те имат същите проблеми и би следвало правителството да ги подкрепи финансово", заяви Манолова.

От 12 болнични лечебни заведения има молби за започване на процедура по несъстоятелност, за да могат работещите там да си получат заплатите, заяви Манолова.

Системата на здравеопазването се нуждае от реформиране, за което е нужна смелост, заяви Манолова. Тя допълни, че такава смелост не вижда. Според Манолова доволни от състояние на системата са он ръководството на Парламентарната комисия по здравеопазване и представители на Здравното министерство, но пациенти, лекари и болници - не са. България е единствената страна в света, в която медицинските сестри са по-малко от лекарите, илюстрира проблемите на здравеопазването Манолова.

Идеята на Манолова е да се направи здравеопазване без лимити. Те изкривяват систимета и не дават възможност на болниците да се борят за повече пациенти, допълни тя. Според нея добра стъпка е също така поне да се плаща надлимитната дейност.

Манолова коментира и проблемите на розопроизводителите, като изтъкна, че трябва да се регистрират като земеделски стопани онези, които вече не са го направили. Тя призова особено по-дребните розопроизводители да направят сдружения, чрез които да могат да защитават правата си в бъдеще.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България